Sport

Derde partij WK-tweekamp eindigt in remise

Jan Groenendijk (links) en Roel Boomstra.

Jan Groenendijk (links) en Roel Boomstra.

Rene Bouwman

De derde partij in de tweekamp om de wereldtitel dammen tussen Jan Groenendijk en Roel Boomstra is maandag in remise geëindigd. Na drie partijen is de tussenstand daarom 4-2 in het voordeel van Boomstra, die de eerste partij won.

Jan Groenendijk (links) en Roel Boomstra.

Jan Groenendijk (links) en Roel Boomstra.

Rene Bouwman

Jan Groenendijk stuurde aan op een klassieke positie waarbij zijn witte stukken wat minder ver naar voren stonden dan de zwarte stukken van zijn Groningse tegenstander. Boomstra bouwde net als in de vorige twee partijen een groot tijdsvoordeel op. Toen Groenendijk aan zijn laatste minuut toe was stonden er nog 55 minuten op de klok van Boomstra. De 18-jarige Wageninger heeft het zo ongeveer tot zijn specialiteit gemaakt om met weinig tijd geniale dingen te bedenken.

Op de 27e zet nam Groenendijk het initiatief tot een grote ruil waarbij aan beide zijden vijf stukken van het bord verdwenen. Hierbij hield hij een vooruitgeschoven stuk over. Met dit stuk als aanknopingspunt bouwde Boomstra aan een voordeeltje, maar genoeg voor de zege was het niet. Beide spelers tekenden na 42 zetten voor een gelijkspel.

De twee dammers spelen om de wereldtitel, omdat de Russische wereldkampioen Alexander Georgiev besloot zijn titel niet te verdedigen. Het is voor het eerst dat de tweekamp om de wereldtitel tussen twee Nederlanders gaat. Groenendijk en Boomstra spelen in totaal twaalf wedstrijden. Er zijn minimaal drie zeges nodig voor de titel.

Lees meer over