Sport/Wielrennen
1519379560
Wielrennen

’Fuglsang had in 2019 contact met dopingarts Michele Ferrari’

Jakob Fuglsang

Jakob Fuglsang

KOPENHAGEN/OSLO - De Deense topwielrenner Jakob Fuglsang wordt verdacht van connecties met de Italiaanse dopingarts Michele Ferrari.

Jakob Fuglsang

Jakob Fuglsang

Noorse en Deense media hebben een geheim rapport ingezien van de onafhankelijke antidopingwaakhond CADF, waarin staat dat Fuglsang deel uitmaakt van het dopingprogramma van Ferrari.

De Italiaanse arts is voor het leven geschorst wegens zijn rol in het intensieve dopingprogramma van Lance Armstrong. De Amerikaan won zeven keer de Tour de France via het gebruik van doping. Het is wielrenners momenteel verboden contact met Ferrari te hebben of hem te raadplegen. Ze riskeren dan een schorsing van twee jaar. Fuglsang (34) won vorig jaar onder meer de klassieker Luik-Bastenaken-Luik, het Critérium du Dauphiné en een etappe in de Vuelta.

De Deense krant Politiken, de Deense staatszender DR en de Noorse krant VG melden eensgezind dat in de rapportage van het CADF is te lezen dat Ferrari in 2019 contact heeft gehad met Fuglsang in zijn woonplaats Monaco, en ook dat de arts in maart vorig jaar te gast was bij diens ploeg Astana in de Ronde van Catalonië.

Lutsenko

Ook de naam van Fuglsangs Oekraïense teamgenoot Aleksej Lutsenko wordt nadrukkelijk genoemd in het 24 pagina’s tellende onderzoeksrapport van de CADF. Lutsenko won vorig jaar onder meer de Ronde van Oman en de Arctic Race of Norway.

Reactie

De drie media hebben Fuglsang gevraagd om een reactie, maar de Deen wil niet ingaan op wat hij geruchten noemt. Ook de geschorste arts Ferrari heeft niet gereageerd op vragen. De internationale wielrenunie UCI liet weten dat zij geen rapport heeft ontvangen van de CADF.