Sport/Autosport
1521503292
Autosport

Eerder vernam teambaas via persbericht vertrek Spanjaard

Opvolging Alonso bij Alpine krijgt bizarre wending: Piastri ontkent tekenen contract

Fernando Alonso

Fernando Alonso

Formule 1-coureur Fernando Alonso (41) verraste niet alleen de buitenwereld met zijn overstap naar Aston Martin, maar ook zijn huidige raceteam Alpine. Tegen Engelse media vertelt teambaas Otmar Szafnauer dat hij er door het persbericht van Aston Martin pas achter kwam dat de tweevoudig wereldkampioen had getekend bij een ander team. De soap heeft een nieuwe wending gekregen dinsdagavond: de renstal kondigde vanmiddag een opvolger aan: reservecoureur Oscar Piastri. De Australiër ontkent echter op sociale media een contract te hebben getekend.

Fernando Alonso

Fernando Alonso

„Ik begrijp dat Alpine F1 zonder mijn toestemming een persbericht heeft uitgebracht dat ik volgend jaar voor hen rijd. Dit klopt niet en ik heb geen contract getekend met Alpine voor 2023. Volgend jaar rijd ik niet voor Alpine.” zo luidt de tweet van Piastri.

Piastri zou een deal met McLaren hebben gemaakt en dan zou niet Piastri, maar Ricciardo wellicht naar Alpine gaan. En dan was er eerder ook al het persbericht van het vertrek van Alonso, waar de teambaas van Alpine al niks van wist. Zo langzaamaan een ware soap bij de renstal dus.

Vertrek lezen via persbericht

Volgens Szafnauer had hij zondagavond nog met Alonso gesproken en de Spanjaard verzekerd dat ze de komende dagen verder zouden gaan praten over een nieuw contract. Om vervolgens op maandag ineens via het persbericht te lezen dat zijn coureur in 2023 voor een ander team zou rijden. „Dat was de eerste bevestiging die ik kreeg. Ik had de geruchten wel gehoord, want zo gaat dat in de paddock.”

Szafnauer zegt op de hoogte te zijn geweest van de interesse van Aston Martin in de diensten van Alonso. Zo zou Alonso samen met Aston Martin-baas Lawrence Stroll samen zijn gezien. „Ik had er vertrouwen in dat het desondanks goed zou komen. Ik heb het hem wel gevraagd, maar hij zei tegen mij: ’Nee, ik heb nog nergens getekend’. Dus nu was ik wel een beetje verrast moet ik zeggen.”

Zekerheid Alonso

De teambaas vertelt aan de Britse pers dat hij Alonso een ’one-plus-plus-deal’ had aangeboden. Een eenjarig contract met eventueel een optie voor nog een jaar dus. Er bestonden binnen de Franse renstal gerede twijfels of hij het gezien zijn leeftijd - hij is 41 jaar - fysiek nog vol zou kunnen houden. „Maar Fernando wilde zekerheid en een meerjarig contract.”

Om te vervolgen: „We waren zeker uit op nog een jaar met hem en als hij zou blijven presteren, zou hij er een jaar bijkrijgen.” Na het verrassende nieuws van maandag heeft hij wel geappt met Alonso, maar gesproken hebben ze elkaar niet meer, nu het zomerstop is in de Formule 1 en de Spanjaard op een bootje in Griekenland zit. „We gaan elkaar spreken, dat komt goed. Ik maak mij bovendien geen zorgen over onze toekomst.”

Piastri

Als opvolger van Alonso werd dus Piastri (21) bekendgemaakt. Hij zou in 2023 het stoeltje naast Esteban Ocon gaan bezetten. „Na vier jaar al deel te hebben uitgemaakt van de Renault- en Alpine-familie, is onze reservecoureur Oscar Piastri gepromoveerd.” Dit onkent de coureur dus nu.

Piastri is nu reserve-coureur bij Alpine. In december won de coureur de wereldtitel in de Formule 2. Een jaar daarvoor verzekerde Piastri zich van de eindzege in de Formule 3.