Sport/Olympische Spelen
1522763189
Olympische Spelen

Medaillespiegel: TeamNL zakt ondanks goud Irene Schouten plaats in klassement

PEKING - De gouden plak van schaatsster Irene Schouten op de 5000 meter heeft niet kunnen voorkomen dat Nederland een plaats is gezakt in het medailleklassement op de Olympische Spelen van Peking.

TeamNL passeerde weliswaar Zweden, maar zag de Verenigde Staten (driemaal goud) en Oostenrijk (tweemaal) passeren. Nederland staat na de zesde dag vijfde met vier gouden, drie zilveren en een bronzen medaille.

Duitsland bleef dankzij het teamgoud bij het rodelen aan de leiding met zes gouden medailles en drie zilveren. De Noren behielden met vijf gouden plakken de tweede plaats. Langlaufster Therese Johaug veroverde op de 10 kilometer haar tweede goud tijdens deze Spelen.

Oostenrijk rukt op

Oostenrijk rukte op naar de derde plaats. Daarvoor verantwoordelijk waren alpineskiër Johannes Strolz met goud op de combinatie en snowboarder Alssandro Hämmerle, die de beste was op de cross. De Verenigde Staten konden zelfs drie gouden plakken bijschrijven: snowboardster Chloé Kim op de halfpipe, de mixed team freestyle skiërs op de aerials en kunstrijder Nathan Chen.

Schrijf je in voor de Telesport nieuwsbrief en ontvang dagelijks het laatste olympische nieuws.

Oostenrijk bezit met in totaal dertien plakken (4-5-4) inmiddels wel het hoogste aantal medailles. Noorwegen en Canada hebben er ieder twaalf. Omdat de Canadezen pas een onderdeel wonnen, staan ze slechts twaalfde in het klassement dat wordt bepaald op basis van het aantal gouden medailles.