Sport/Voetbal
1524399763
Voetbal

Record uitgaven in topcompetities: 5,5 miljard

Joao Felix in actie voor Atetico Madrid.

Joao Felix in actie voor Atetico Madrid.

De vijf grootste voetbalcompetities in Europa hebben bij elkaar opgeteld deze zomer een recordhoeveelheid geld uitgegeven aan transfers. Dat meldt de BBC.

Joao Felix in actie voor Atetico Madrid.

Joao Felix in actie voor Atetico Madrid.

In Engeland, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje gaven de clubs in totaal bijna 5,5 miljard euro uit. Dat is 880 miljoen meer dan een jaar eerder, rekende accountantskantoor Deloitte uit voor de Britse omroep.

In Engeland werd met 1,55 miljard euro het meeste geld gespendeerd. Daarachter komen Spanje (1,36 miljard), Italië ( 1,17 miljard) Duitsland (740 miljoen) en Frankrijk (670 miljoen). In Engeland daalden uitgaven aan transfers met 55 miljoen.

In Spanje stegen de uitgaven het snelst. Dit jaar gaven de twintig clubs uit La Liga bijna twee keer zoveel uit als twee jaar geleden en werd de grens van 1 miljard euro voor het eerst geslecht.

De grootste transfers werden allemaal door Spaanse clubs gedaan. De duurste transfer was die van de 19-jarige Portugees João Félix, die voor 126 miljoen euro van Benfica naar Atlético Madrid overstapte. Daarachter kwamen de overgangen van Antoine Griezmann naar Barcelona (120 miljoen) en Eden Hazard van Chelsea naar Real Madrid voor 100 miljoen.

De Jong en De Ligt

De duurste Nederlandse transfers waren die van Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt. Ajax ontving 75 miljoen euro van Juventus voor De Ligt en ongeveer hetzelfde bedrag van FC Barcelona voor De Jong.

Volgens Deloitte is de forse stijging van de uitgaven mogelijk doordat de clubs almaar meer geld verdienen door inkomsten uit de verkoop van televisierechten in de landelijke en Europese competities. Daardoor wordt het voor clubs financieel steeds minder noodzakelijk om belangrijke spelers te verkopen, wat de transfersommen dan weer opdrijft.