Sport/Autosport
1524708
Autosport

Sébastien Loeb moet opgeven

Ten Brinke tweede in zware etappe Dakar

Bernhard ten Brinke.

Bernhard ten Brinke.

Bernhard ten Brinke kan tot dusver met de besten mee in de Dakar Rally bij de auto's. 

Bernhard ten Brinke.

Bernhard ten Brinke.

De Achterhoeker reed zijn Toyota in de vijfde etappe van de loodzware woestijnkoers door Zuid-Amerika voor de tweede keer naar het podium. Hij eindigde in de proef over ruim 260 kilometer in Peru als tweede achter de Franse specialist Stéphane Peterhansel. Zijn achterstand op de meet bedroeg 4.52 minuten. Ten Brinke was ook tweede in de eerste etappe.

Peterhansel, bijgenaamd 'Monsieur Dakar' vanwege zijn dertien eindzeges, verstevigde zijn leidende positie in het klassement. Hij had 2 uur en 51 minuten nodig voor de proef in zijn Peugeot.

Sébastien Loeb, winnaar van de vierde etappe en kandidaat voor de eindzege, moest opgeven. Zijn navigator Daniel Elena raakte dusdanig gewond nadat Loeb zijn Peugeot in een diepe kuil had gereden, dat verder rijden onverantwoord was. De Spanjaard Joan Barreda zegevierde in de vijfde etappe bij de motoren. Hij reed vanaf het begin van de proef weg bij zijn concurrenten en had aan de finish een gat geslagen van ruim tien minuten op de nummer twee, de Oostenrijker Matthias Walkner. Klassementsleider Adrien van Beveren verloor bijna een kwartier, maar de Fransman behield wel de eerste positie in de tussenstand.