Nieuws/Sport
1525678
Sport

'Makkelie is echt de beoogde opvolger'

Björn Kuipers doet stapje terug

Arbiter Björn Kuipers (r.) richt zich volledig op het WK in Rusland.

Arbiter Björn Kuipers (r.) richt zich volledig op het WK in Rusland.

door Robin Jongmans - Wordt Björn Kuipers deze maand door de FIFA geselecteerd voor het WK in Rusland van komende zomer, dan is dit het laatste grote landentoernooi waarop hij actief zal zijn als topscheidsrechter. Dat heeft hij voor zichzelf besloten. Hij zegt dat met Danny Makkelie de man klaarstaat die het stokje internationaal van hem moet overnemen.

Arbiter Björn Kuipers (r.) richt zich volledig op het WK in Rusland.

Arbiter Björn Kuipers (r.) richt zich volledig op het WK in Rusland.

Voor de 44-jarige Kuipers, die in de voorbije jaren de finales van de Europa League (2013), Confederations Cup (2013) en Champions League (2014) leidde, staan de komende maanden in het teken om voor een laatste keer in de beste versie van zichzelf op het grootst denkbare podium voor landenteams te verschijnen. De laatste eindronde is in zicht voor ’Team Kuipers’, met vaste assistenten Erwin Zeinstra en Sander van Roekel.

„Het WK van 2018, daar wil ik zijn en daar zet ik alles voor opzij”, zegt Kuipers. „Maar ik heb me voorgenomen om niet meer voor het EK van 2020 beschikbaar te zijn. Daar zal je mij niet meer treffen. En waarom niet? Omdat ik vind dat we een heel goede kandidaat achter ons hebben staan. Danny Makkelie is echt de beoogde opvolger om naar de grote toernooien te gaan. Hij krijgt niet alleen al mooie duels, hij fluit ook gewoon heel erg goed. Ik heb dan twee EK’s en twee WK’s mogen doen en prachtige finales mogen leiden.”

Danny Makkelie

Danny Makkelie

Dat is voor de 34-jarige Makkelie nog een droom. Hij mocht dit seizoen wel al de Champions League-duels Liverpool-Sevilla, Celtic-Bayern München en Chelsea-Atletico Madrid leiden en staat er ook uitstekend op om in ieder geval als video-arbiter naar het WK te gaan, wanneer definitief wordt besloten dat hier gebruik van zal worden gemaakt. Samen met Kuipers was hij in die rol al actief op het WK voor spelers tot 20 jaar in Zuid-Korea afgelopen mei.

Kuipers zelf neemt niets zomaar voor lief of voor zekerheid aan, maar een invitatie voor het WK lijkt hem en zijn team bijna niet te kunnen ontglippen. „Om het zwart op wit te hebben, dat blijft het mooiste, maar we gaan ervan uit dat we op het WK actief zullen zijn”, zegt Kuipers, die in ieder geval op de shortlist staat en begin februari afreist naar Qatar voor een FIFA-seminar.

Champions League

Het WK is, als het aan Kuipers ligt, zeker niet het einde van zijn internationale carrière. „In de Champions League blijf je me zeker nog zien”, lacht de man die al meer dan 125 internationale duels floot en mogelijk de 150 nog haalt als hij zo fit blijft als hij nu is. Op de leeftijd van een internationaal topscheidsrechter staat geen limiet meer, zo lang je maar presteert en aan de fitnesstests van de UEFA en FIFA blijft voldoen.

„Maar dat betekent dat ik nog twee of drie jaar door moet doorgaan”, zegt Kuipers. „Na het WK beslis ik voor mezelf wat ik nog wil fluiten. Dan bekijk ik hoe blij ik er nog van word en hoe goed het nog allemaal gaat. Misschien fluit ik nog wel twee jaar en neem ik afscheid in 2019.”