Nieuws/Sport
1525685
Sport

Lachende gezichten bij arbitrage na opvallende onderzoeksresultaten

Blom: ’'Zie je wel', riepen de Feyenoorders’

Scheidsrechter Kevin Blom praat duidelijke taal tegen Feyenoorder Jens Toornstra.

Scheidsrechter Kevin Blom praat duidelijke taal tegen Feyenoorder Jens Toornstra.

ROBIN JONGMANS - Bas Nijhuis laat een foto zien waarop een afbeelding van zijn hoofd op dat van een juichende Feyenoord-supporter is geplakt.

Scheidsrechter Kevin Blom praat duidelijke taal tegen Feyenoorder Jens Toornstra.

Scheidsrechter Kevin Blom praat duidelijke taal tegen Feyenoorder Jens Toornstra.

Die kreeg hij direct doorgestuurd na het artikel in TELESPORT gisteren, waarin het onderzoek van journalistiekstudent Ralf Crutzen (19) is uiteengezet. Nijhuis is tenslotte de scheidsrechter waaronder aartsrivaal Ajax over de laatste vijf seizoenen een stuk minder punten haalt dan gemiddeld.

Nijhuis kan erom lachen op de KNVB-campus in Zeist, waar het scheidsrechterskorps bijeen is voor een driedaagse trainingsstage om iedereen weer op scherp te zetten voor de tweede seizoenshelft. „Het is een periode zó erg geweest, dat ik wedstrijden van Ajax kreeg toebedeeld tegen mindere tegenstanders en die zelfs niet werden gewonnen”, herinnert Nijhuis zich.

Zo zorgde het artikel voor lachende gezichten onder de arbiters, omdat een publiek onderbuikgevoel over ’afkeer’ tegen bepaalde clubs bij scheidsrechters in behaalde puntengemiddelden werd bevestigd. Hoewel zij benadrukken duels natuurlijk niet bewust te beïnvloeden, werd er onderling volop gedold over de uitkomsten van het onderzoek.

Kevin Blom

Kevin Blom kreeg het ook direct voor zijn kiezen van mensen uit zijn omgeving, als het om de mindere prestaties van Feyenoord ging onder zijn wedstrijdleiding.

„Ik kom precies uit een omgeving (Gouda, red.) waar veel mensen Feyenoord-minded zijn. ’Zie je wel’, kreeg ik direct van hun te horen”, zegt Blom, die wel een verklaring heeft voor de opvallende resultaten. „Neem je de resultaten van Feyenoord onder mijn leiding over mijn hele 15-jarige carrière dan hadden de verhoudingen dichter bij het gemiddelde gelegen. In het begin fluit je vaak de topclubs tegen de mindere tegenstanders. Later krijg je grote- en topduels.”

Ed Janssen

Ed Janssen, die bekendmaakte komende zomer te stoppen als arbiter na vijftien jaar profvoetbal, kwam uit het onderzoek naar voren als de troetelbeer van de top-3. Onder zijn leiding wonnen die clubs alles. „Dat komt dus omdat ik vaker de duels tegen de kleintjes heb gefloten”, aldus Janssen. ,,Die nuance breng ik graag aan. Ajax-Excelsior en zo. Dan loopt je niet zo snel uit de pas.”