Sport/Wielrennen
1530403167
Wielrennen

Tom Dumoulin kan weer lachen: ’Maar niet overmoedig worden nu’

Tom Dumoulin

Tom Dumoulin

Tom Dumoulin was na afloop van de negende etappe content met de gele trui voor zijn ploeggenoot bij Jumbo-Visma, Primoz Roglic. „Ook wel jammer, want we wilden hier ook de rit winnen.”

Tom Dumoulin

Tom Dumoulin

Maar volgens de Limburger moet zijn ploeg ook ’niet overmoedig worden’. „We hebben er al drie gewonnen en nu zit Primoz in het geel. Het was vandaag een mooi moment om de gele trui te pakken, zo halverwege de Tour. En dat is gelukt.”

Dumoulin was onder de indruk van vluchter Marc Hirschi, die op een haar na de dagzege miste. „Hij bouwde een flinke voorsprong op, respect daarvoor. We hebben het gat zo klein mogelijk proberen te houden. Daardoor kon Primoz nog sprinten voor de zege. Maar helaas.”

Zelf voelde hij zich beter dan zaterdag. „Ik kom nog wel tekort en dat gaat niet in één dag omslaan. Ik had wel een beter gevoel op de fiets.” Maandag is de rustdag. „Die kan ik wel gebruiken”, sloot de Nederlander lachend af.

Mollema beste Nederlander

Bauke Mollema was op de zesde plek de beste Nederlander in de negende etappe. De coureur van Trek-Segafredo gaf 11 seconden toe op het kopgroepje van vijf man, met de Sloveen Tadej Pogacar als de beste sprinter. „Ik voelde me goed, zeker beter dan op zaterdag”, liet Mollema opgelucht weten.

„Het waren twee pittige ritjes in de Pyreneeën. Vandaag was echt lastig, er werd vanaf het begin keihard gereden. Maar ik had een goede dag. Het was ook wat kouder, dat heb ik liever. Ik ben ook blij dat ik in dat groepje zat, al was het jammer dat we die mannen voorop net niet achterhaalden, anders kun je nog meesprinten om de dagzege”, vertelde Mollema, die onder de indruk was van ritwinnaar Pogacar. „Hij rijdt de laatste dagen supersterk. Maar Parijs is nog ver, er kan nog veel gebeuren. Vandaag zakten er ook weer een paar mannen tussenuit. Ik heb wel het gevoel dat zoiets nog wat vaker gaat gebeuren in deze Tour.”

’Op de goede weg’

Mollema, de nummer 13 van het klassement op 2.31 van leider Roglic, hoopt dat hij zijn stijgende vorm kan vasthouden. „Ben ik de beste Nederlander? Dat zegt me niet zo veel. Ik sta liever een paar plaatsen hoger als tweede Nederlander. Het is jammer dat ik in die waaierrit een minuut verspeel. Maar ik ben op de goede weg. We hebben nog twee weken te gaan en als ik dit niveau weet vast te houden, kan ik misschien verder stijgen in het klassement.”

Bekijk hier de uitslagen van de etappes in Tour de France, de klassementen en het resterende ritschema.