Nieuws/Sport
15305
Sport

Oranje-international begeerd door Man City, Man United, Liverpool en Everton

Virgil van Dijk klaar voor klapper

Virgil van Dijk

Virgil van Dijk

AMSTERDAM - Het record van de duurste Nederlandse verdediger is nog altijd in handen van Jaap Stam, maar dat lijkt snel te worden verbroken door Virgil van Dijk. De interesse van topclubs in de Engelse Premier League, Manchester City, Manchester United en Liverpool, is ongekend groot. Ook bij het Everton van Ronald Koeman staat hij op het verlanglijstje.

Virgil van Dijk

Virgil van Dijk

Stam verhuisde in 2001 voor 15,3 miljoen pond (een slordige 20 miljoen euro) van Manchester United naar Lazio Roma. Drie jaar eerder was hij officieel al de duurste Nederlandse verdediger toen hij voor 17 miljoen euro door PSV werd verkocht aan de Engelse grootmacht.

Clause in contract

Over het contract van Van Dijk sijpelt steeds meer naar buiten en daaruit blijkt ook dat hij een transferclausule heeft die hem in staat stelt voor 25 miljoen pond (bijna 30 miljoen euro) van club te wisselen. Vier clubs uit de topacht in Engeland zijn bereid dat bedrag op tafel te leggen. Van Dijk rekende zich als voormalige verdediger van FC Groningen, waar hij een bescheiden salaris verdiende, al rijk toen hij naar Celtic ging en vervolgens weer een verdubbeling (2 miljoen euro) ging verdienen bij Southampton.

Koeman wil Van Dijk

Die laatste transfer had hij te danken aan Ronald Koeman en de Nederlander is nu dus opnieuw geïnteresseerd in het binnenhalen van de boomlange, Nederlandse mandekker. Dankzij de nieuwe eigenaar van Everton, Farhad Moshiri, zijn er ook bij Everton voldoende middelen om grote stappen te doen op de transfermarkt. De vraag is alleen of de club van Koeman straks is opgewassen tegen het financiële geweld van de twee miljoenenclubs uit Manchester, City en United.

Van Dijk haalt uit.

Van Dijk haalt uit.

Van Dijk, 25 jaar pas, wordt door analisten, oud-profs en trainers als de beste verdediger in de Premier League beschouwd. Daardoor is hij ook buiten de lijnen opeens een grote meneer in de Engelse voetbalwereld geworden en is hij voor de grootste voetbalmakelaars opeens ’hot’. De Nederlander heeft daar gretig gebruik van gemaakt. Hij is overgestapt van Henk-Maarten Chin, de man die hem jarenlang begeleidde, naar de Wasserman groep. Dat is het Engelse kantoor in Londen, niet de Nederlandse tak van het Amerikaanse bedrijf dat door Rob Jansen wordt gerund in Den Haag. De laatste is sinds deze zomer wel de zaakwaarnemer van Everton-coach Ronald Koeman.

Salarisverdubbeling

Van Dijk kan bij een megatransfer voor de derde keer in vier seizoenen zijn salaris verdubbelen. De categorie clubs die nu jacht op hem maakt kan hem een salaris bieden van minimaal 4,5 miljoen euro per jaar (75.000 pond per week). Bij de grote clubs liggen ook grote bonussen klaar bij successen. De man die in Nederland door de topclubs Ajax, PSV en Feyenoord in 2013 nog te licht werd bevonden, kan bij een contract voor vijf seizoenen daarom meer dan 22 miljoen euro gaan opstrijken.

Dat heeft hij allemaal te danken aan de spectaculaire ontwikkeling die hij de afgelopen twee jaar heeft doorgemaakt. Daarbij is zijn keuze om niet direct naar de Premier League te verhuizen de meest verstandige geweest. Van Dijk besloot eerst te wennen aan de Britse stijl bij Celtic in Schotland. Daar hoefde hij nog niet elke week onder hoogspanning en in een moordend tempo te spelen. Hij werkte er aan zijn fysiek en arriveerde in een topconditie bij Southampton, waar Koeman hem de andere kneepjes van het vak bijbracht.

Van Dijk tijdens Nederland - België.

Van Dijk tijdens Nederland - België.

Van Dijk liet vorig seizoen nog weten hoe dankbaar hij zijn Nederlandse coach is voor alle details die hij hem op het trainingsveld heeft bijgebracht. "Koeman is van onschatbare waarde voor mij geweest, ik heb zoveel geleerd van hem”, aldus Van Dijk.

Oud-spelers lovend

Southampton-legende Matthew Le Tissier is een groot fan geworden van de Nederlander. "Het zou geweldig zijn als hij hier nog een paar jaar speelt. Maar ik vraag me af of we hem zo lang kunnen houden. Ik hoop dat hij in ieder geval tot het einde van het seizoen blijft, zodat niet alles verstoord wordt. Hopelijk raken we hem niet al in januari kwijt”, zegt Le Tissier, die niet gek opkijkt als Van Dijk in de nabije toekomst 50 of 60 miljoen euro gaat opbrengen.

Ray Wilkins, jarenlang actief bij Chelsea en oud-international van Engeland, heeft Van Dijk aanbevolen bij Chelsea. "Hij is de beste verdediger die we op dit moment kunnen halen”, aldus Wilkins.

Maar Liverpool en Manchester City zitten al twee maanden elke week bij de wedstrijden van Southampton om Van Dijk te volgen. Zij willen hem het liefst al in januari inlijven. Liverpool denkt met Van Dijk in de defensie kampioen te kunnen worden.