Sport/Autosport
1530808
Autosport

De Rooy: 'Minder moeilijk dan ze hadden gezegd'

Gerard de Rooy

Gerard de Rooy

De negende etappe van de Africa Eco Race was, tegen de verwachtingen in, niet de rit die de grote verschillen maakte.

Gerard de Rooy

Gerard de Rooy

De tijd die de snelste auto’s nodig hadden voor de 340 kilometer lange proef in Mauretanië ontliep nauwelijks de tijd die Gerard de Rooy nodig had. Sterker nog, De Rooy won slechts 22 seconden op de Franse klassementsleider Mathieu Serradori met zijn MCM. De Russische MINI-rijder Vladimir Vasilyev won de rit, met 17 minuten verschil op de Petronas Team De Rooy Iveco.

Bovenin het klassement veranderde niet zoveel als vooraf gehoopt. Serradori behoudt de leiding, op 48 minuten gevolgd door Vasilyev. Nummer 3, de Fransman Pascal Thomasse met Optimus MD staat op 2.37.03. De Rooy staat een uur en 17 minuten achter hem. “Het was minder moeilijk dan ze gezegd hadden”, verklaarde hij aan de finish bij Amodjar.

“Eerlijk gezegd vond ik de duinen in de vorige etappe moeilijker dan deze. Wat niet wegneemt dat het een schitterende special was, met veel zand en paden tussen de bomen door. Heel mooi om te rijden. De navigatie was wel iets lastiger.”

In het eerste deel van de etappe maakte De Rooy een klein foutje wat hem een kwartier kostte en waardoor Vasilyev met de Mini hem kon passeren. “Eigen schuld”, gaf De Rooy toe. “Ik reed iets van de weg af, maar wel op het waypoint af. Op het laatste duintje voor het waypoint, remde ik de auto dood en zaten we vast. Darek Rodewald heeft de truck er uit weten te rijden.”