Sport

Herstart in Jupiler League: 6 opvallende zaken

Door Van onze Telesportredactie

Fortuna-coach Sunday Oliseh

Fortuna-coach Sunday Oliseh

Hollandse Hoogte

De tweede seizoenshelft in de Jupiler League gaat vanavond van start. Hoe staan de zaken er ook alweer voor?

Fortuna-coach Sunday Oliseh

Fortuna-coach Sunday Oliseh

Hollandse Hoogte

Fortuna Sittard aan kop

De gitzwarte jaren na de degradatie uit de Eredivisie in 2002 lijken voorbij. Onderin de Jupiler League liep het toen nieuwe stadion leeg en de bankrekening nog harder. Een faillissement werd afgewend. Sinds de komst van Sunday Oliseh als trainer een jaar geleden, is Fortuna Sittard met de snelheid van de vroegere afstandsschoten van de Nigeriaanse oud-Ajacied omhoog geknald, tot de kop van de ranglijst (één punt voor op NEC, dat wel een duel minder speelde).

’Pep’ Lijnders voor titel bij NEC

Het binnenhalen van Pepijn Lijnders als hoofdtrainer in Nederland, is veruit de meest spraakmakende zet van deze winterbreak in de Jupiler League. De veelgeprezen assistent van Jurgen Klopp bij Liverpool moet de bliksemrentree in de Eredivisie voltooien, die onder Adrie Bogers (hij wordt weer assistent) werd ingezet door de minste verliespunten van de eerste seizoenshelft te lijden.

Topscorer Lieder

Wie topscorer wordt van de Jupiler League, is bijna zeker van een mooie stap naar de Eredivisie. Krijgt de 27-jarige Mart Lieder, die de lijst nu aanvoert met zestien goals maar bij Vitesse, RKC Waalwijk en FC Dordrecht eerder weinig scoorde in de Eredivisie, daarmee een nieuwe kans op het hoogste niveau?

Witte Leeuwen brullen weer

Na jaren onderin te hebben gebungeld, is Telstar onder Mike Snoei teruggeklommen aan het front van de Jupiler League. De verrassende nummer vier vloerde vorige week Sparta nog (1-0) bij het officieuze debuut van Dick Advocaat, ter voorbereiding op de tweede seizoenshelft. 

Donkere wolken boven Cambuur

Exact drie jaar geleden stond SC Cambuur onder coach Henk de Jong nog zevende in de Eredivisie. Nu staat de club dertiende in de Jupiler League. Trainer Marinus Dijkhuizen, inmiddels assistent-trainer bij FC Utrecht, werd ontslagen en een nieuwe coach is nog niet gevonden. Technisch manager Foeke Booy rekende zich al rijk met Fred Grim, maar hij trok met Dick Advocaat mee naar Sparta. Sipke Hulshoff heeft geweigerd de nieuwe eindverantwoordelijke te zijn, maar zit vanavond wel nog als interim-trainer op de bank tegen het De Graafschap van… Henk de Jong.

Go Ahead stelt teleur

De Eagles degradeerden afgelopen voorjaar van de Eredivisie naar de Jupiler League en staan op plek veertien. Alleen het getal is iconisch, maar verder schamen de Deventenaren zich zo, dat ze deze transferperiode al het meest slagvaardig zijn geweest op de transfermarkt. Robin Buwalda (NEC), Mauro Savastano (Ajax), Levi Opdam (AZ) en Aaron Nemane (Manchester City) werden gehuurd om nog voor een periodetitel te kunnen strijden.