Sport/Voetbal
1533468841
Voetbal

Vraagtekens rond VAR: ’Wanneer is iets geel, wanneer is iets rood?’

Mike te Wierik blaast gefrustreerd de aftocht.

Mike te Wierik blaast gefrustreerd de aftocht.

Danny Buijs, trainer van FC Groningen, vond na de rode kaarten voor twee van zijn spelers in het verloren duel (1-3) met FC Twente dat er meer duidelijkheid moet komen.

Mike te Wierik blaast gefrustreerd de aftocht.

Mike te Wierik blaast gefrustreerd de aftocht.

„Wanneer is iets geel, wanneer is iets rood?”, vroeg hij zich af bij Fox Sports. „Het verandert nu per week.” Buijs had het daarbij met name over de eerste veldverwijzing, van Ramon Lundqvist. Die haakte zijn tegenstander zonder de intentie de bal te spelen.

Bij de tweede keer rood kwam Mike te Wierik volgens de arbitrage met gestrekt been in. Buijs: „In eerste instantie had ik niet de indruk dat het een overtreding was. Maar het gaat soms zo snel dat je het niet weet. Lastig, Mike ging er wel wild in.”

Met negen man, voor rust al, speelde Groningen in feite een kansloze wedstrijd. Buijs: „Toch gaven we nauwelijks kansen weg. De tegentreffers kwamen uit een vrije trap en strafschop. Ik ben heel blij met de manier waar wij dan toch terugknokken en op 2-1 komen. Dat Twente dan profiteert van de ruimte is logisch.”

Bax aan het woord

Scheidsrechter Bax na afloop zeker van zijn zaak. „Ik heb niet de gemakkelijkste weg gekozen, maar wel de goede weg. Ik sta achter alle beslissingen.”

„Ik ben een paar keer gecorrigeerd door de VAR. Dat is misschien niet altijd even leuk, maar het heeft er wel toe geleid dat de juiste maatregelen getroffen zijn. Het is niet leuk dat het na afloop van een wedstrijd vooral over de arbitrage gaat. Dat is niet de bedoeling. Maar soms is het nu eenmaal niet anders.”

Bij de eerste keer rood, voor Ramon Lundqvist, was het de vraag of er sprake was van ’pootje haken’ dan wel natrappen. Bax: „Het ging mij om de afstand tot de bal. Die was groot. Hij ging puur voor de tegenstander. Dan is het natrappen.” De tweede, voor Mike te Wierik, was voor fors inkomen. Bax: „Ik heb het zelf niet waargenomen. De VAR zei, ga nog eens kijken. Toen zag ik dat het een overtreding was waarmee je een tegenstander flink kunt blesseren. Dat betekent rood.”