Sport/Tennis
153515703
Tennis

Ook Lamens verliest, Nederland ruimer op achterstand in Billie Jean King Cup

Suzan Lamens.

Suzan Lamens.

Suzan Lamens heeft de Nederlandse tennissters niet op gelijke hoogte kunnen brengen met Frankrijk in het toernooi om de Billie Jean King Cup. Ze kwam in een spannende wedstrijd net iets tekort tegen Diane Parry: 7-6 (5) 2-6 6-7 (3). Lamens was dicht bij een stuntje, maar verspeelde een wedstrijdpunt.

Suzan Lamens.

Suzan Lamens.

Eerder op vrijdag kwam Lesley Pattinama-Kerkhove veel tekort tegen Alizé Cornet. Ze pakte slechts twee games tegen de nummer 36 van de wereld: 2-6 0-6. Frankrijk leidt na de eerste dag met 2-0.

Lamens verspeelde een voorsprong van 2-0 in de eerste set, maar herstelde zich in een tiebreak. In de tweede set verloor ze twee keer haar service, waardoor Parry snel kon uitlopen naar 6-2. Lamens kwam in de derde set terug uit bijna verloren positie. Ze won na een achterstand van 5-3 drie games op rij, maar verspeelde daarna een wedstrijdpunt. In de tiebreak was Parry net iets te sterk.

Lesley Pattinama-Kerkhove op archiefbeeld.

Lesley Pattinama-Kerkhove op archiefbeeld.

Lamens zou het in sporthal Le Chaudron in Le Portel opnemen tegen de Franse kopvrouw Caroline Garcia, maar de winnares van de WTA Finals en nummer 4 van de wereld bleef tijdens de eerste dag van de ontmoeting toch aan de kant. Haar vervangster Parry is de nummer 76 van de wereld. Lamens staat op plek 213.

Rus afwezig

Oranje moet het doen zonder Arantxa Rus. De beste Nederlandse op de wereldranglijst (117e) heeft zich niet beschikbaar gesteld. Arianne Hartono haakte geblesseerd af.

De inzet van het treffen is een plek in de kwalificatieronde van volgend jaar. Daar kunnen landen zich plaatsen voor de Billie Jean King Cup Finals. Oranje en Frankrijk zouden elkaar op Nederlandse bodem treffen, maar de Nederlandse tennisbond besloot het thuisvoordeel weg te geven omdat er geen geschikte locatie gevonden kon worden. De Franse bond koos uiteindelijk voor Le Portel, een stadje vlakbij Boulogne-sur-Mer.

Finale Next Gen Finals

De finale van de Next Gen ATP Finals, het toernooi voor de grootste tennistalenten van het jaar, gaat zaterdag tussen de Amerikaan Brandon Nakashima en Jiri Lehecka uit Tsjechië. De twee 21-jarige tennissers kwamen elkaar in de groepsfase in Milaan ook al tegen. Toen won Nakashima in drie sets.

De Amerikaanse nummer 49 van de wereld bereikte de finale door de Brit Jack Draper in vier sets te verslaan: 4-3 (6) 1-4 4-2 4-3 (5). Lehecka, die op de 74e plek staat, versloeg de Zwitser Dominic Stricker ook in vier sets: 4-1 4-3 (4) 2-4 4-1.

Aan de Next Gen Finals mogen de eerste acht tennissers tot en met 21 jaar op de wereldranglijst meedoen. Vorig jaar schreef de Spanjaard Carlos Alcaraz het toernooi op zijn naam. De 19-jarige Alcaraz won dit seizoen de US Open en werd daarmee de nummer 1 van de wereld. Vanwege een buikspierblessure moest de Spanjaard onlangs zijn seizoen beëindigen. Hij zou meedoen aan de ATP Finals, het toernooi voor de acht beste spelers van dit jaar.

Holger Rune en Jannik Sinner hadden op basis van hun leeftijd en ranking mogen meedoen aan de Next Gen Finals, maar zij trokken zich terug. Het 'talententoernooi' wordt onder meer gebruikt om dingen uit te proberen, zoals sets die gaan om vier in plaats van zes gewonnen games en een 'schotklok' van slechts 15 seconden tussen de punten door.