Sport/Schaatsen
1535793986
Schaatsen

Michel Mulder stopt met schaatsen: ’Het is mooi geweest’

Michel Mulder

Michel Mulder

Voormalig olympisch kampioen Michel Mulder heeft een punt achter zijn carrière gezet. „Voor nu vind ik het mooi geweest. Ik zie mezelf niet zomaar weer wereldkampioen of olympisch kampioen worden”, zei de 33-jarige schaatser. „Dat is voor mij te ver weg.”

Michel Mulder

Michel Mulder

De schaatser van team Reggeborgh maakt het seizoen af ter ondersteuning van zijn ploeggenoten, maar zal niet meer in wedstrijdverband uitkomen, laat hij weten. Hij slaagde er op de NK afstanden in december niet in zich te plaatsen voor de EK en WK afstanden in januari en februari.

Hij eindigde in december bij de NK als negende op de 500 meter en meldde zich een dag later af voor de 1000 meter. Toen had hij besloten te stoppen. „Natuurlijk had ik er wel eens eerder over nagedacht en nu ik me niet gekwalificeerd had, wist ik dat dit het moment was”, liet hij weten. „Ik merk dat het echte vuur om de beste te zijn er niet meer is.”

Mulder veroverde op de Olympische Spelen van Sotsji in 2014 als eerste Nederlandse schaatser goud op de 500 meter. Hij bleef landgenoot Jan Smeekens toen 13 duizendsten van een seconde voor. Hij won op die Spelen ook nog brons op de 1000 meter. Ook werd hij twee keer wereldkampioen sprint, in 2013 en in 2014.

De sprinter won in 2015 bij de WK afstanden nog zilver op de 500 meter. Zijn tweede zilveren medaille op die afstand. In de jaren daarna zocht hij naar zijn goede vorm. Hij wist zich niet te plaatsen voor de Olympische Spelen van Pyeongchang in 2018. Mulder gaat de komende maanden nadenken over zijn toekomst. „Ik heb de ambitie om trainer te worden en ga de cursus ook volgen, maar hoe dat verder gaat weet ik nog niet.”