Sport

De trainer zei: ‘Donder op naar Afrika of ga omaatjes beroven’

Schandaal bij Chelsea schokt voetbalwereld

Door Marcel van der Kraan

Grahim Rix

Grahim Rix

Hollandse Hoogte

LONDEN - Een knetterend schandaal rond donkere jeugdspelers bij Chelsea heeft de Engelse voetbalwereld zwaar geschokt. 

Grahim Rix

Grahim Rix

Hollandse Hoogte

Hoewel de ernstige vormen van racisme zich in de jaren negentig hebben afgespeeld en de politie niets meer zegt te kunnen doen, neemt de club van Roman Abramovich de zaak zwaar op. Ook de Engelse voetbalbond FA is direct in actie gekomen. Drie voormalige jeugdspelers hebben juridische claims neergelegd bij Chelsea, omdat ze stellen dat nagenoeg alle donkere spelers jarenlang aan ‘verschrikkelijke vormen van racisme’ werden blootgesteld binnen de club.

'Black bastard'

Hoofd jeugdopleidingen Gwyn Williams (27 jaar in dienst van Chelsea) en trainer Graham Rix, die ook tot de coaching-staf van Ruud Gullit als manager van Chelsea behoorden, maakten donkere spelers uit voor ‘black bastard’, ‘darkie’, ‘rubber lips’ en vertelden hen dat ze moesten ‘opdonderen naar Afrika’ of ‘omaatjes moesten gaan beroven’. Rix zou ook een beker hete koffie in het gezicht van een donkere speler hebben gegooid.

De advocaat van de spelers doet de onthulling in de Engelse krant The Guardian. Chelsea en de FA hebben het schaamrood op de kaken, ook omdat een van de spelers in het verleden herhaaldelijk bescherming heeft gezocht bij de kantoren van de voetbalbond maar niet eens te woord werd gestaan.

Gedemoraliseerd

Een van de spelers vertelt in het aan de FA overlegde rapport: ,,Het begon al toen we 12 en 13 jaar waren en net in de opleiding van Chelsea zaten. De terminologie (van het hoofd opleidingen) was: ‘You little black bastard, you little wog. Elke dag sprak hij zo tegen mij. Als ik in de kleedkamer kwam, zei hij: 'Hé, kijk eens daar hebben we de fucking blackies. Fucking rubberen lippen. Kijk eens naar hun fucking grote neuzen. Zwarte klootzak. Ben je weer auto’s wezen stelen?'

De speler zegt dat hij nooit zo gedemoraliseerd is als toen in zijn leven. In een onderhoud met vertrouwenspersonen van de voetbalbond zegt de speler, wiens loopbaan nu voorbij is, dat hij zich als jonge jongen machteloos voelde. Williams was de baas en kon elke speler die dwars lag zo uit de club schoppen.

'Ik doe wat ik wil'

Rix gooide een andere donkere speler tijdens een trainingspartij met opzet de bal zo hard in zijn gezicht, dat die op de grond viel en met een bloedneus bleef liggen. Dezelfde speler zegt dat hij wel probeerde te protesteren tegen het verbale en fysieke geweld van de coaches.

Dat gebeurde toen Rix, die als trainer een jaar gevangenisstraf kreeg wegens gemeenschap met minderjarige meisjes maar na zijn straf meteen weer bij de club werd geïnstalleerd als coach, in de ogen van de jeugdspeler schandelijke opmerkingen bleef maken richting zijn zus.

The Guardian onthult dat Chelsea in het bezit is van een juridische brief waarin staat dat Rix volgens de speler zou hebben gezegd: ,,Ik doe wat ik wil en als ik zin heb in ‘a bit of black’ dan krijgt die zwarte reet het ook.’’ Daarna zou hij de speler in zijn kruis hebben gestompt, waarna die kermend van de pijn in elkaar zou zijn gezakt.

Chelsea-eigenaar Roman Abramovich neemt de zaak hoog op

Chelsea-eigenaar Roman Abramovich neemt de zaak hoog op

Hollandse Hoogte

Tekst loopt door onder de foto

'Wilden het aan Gullit vertellen'

Rix zou de speler ook hebben gezegd dat hij niet het lef moest hebben om in het weekend ‘één van onze blanke meisjes te neuken’. "Ik heb deze man dood willen maken’’, zegt de speler. "Maar ja, ik zag het al voor me. Zwarte speler, 1.85 meter, slaat blanke coach neer. Dan is je voetballoopbaan meteen over. Dus ik moest me inhouden."

De spelers stellen volgens de krant dat Ruud Gullit waarschijnlijk nooit van de racistische terreur heeft geweten. "Omdat ze het nooit deden als Gullit in de buurt was. We hebben het een aantal keren aan Gullit willen vertellen. Maar we waren nog heel jonge spelers en hij was de trainer van het eerste elftal… Je was uiteindelijk bang dat je uit de opleiding werd gegooid."

De periode van racisme en fysiek geweld zou zich hebben afgespeeld voordat Abramovich de club kocht. Toch wil de Russische miljardair nu dat de onderste steen bovenkomt en daarom is een uitgebreid onderzoek in gang gezet.

Vermoedelijk omdat Chelsea enorme imagoschade dreigt op te lopen in een tijd dat de opleiding en het eerste elftal meer donkere spelers telt dan ooit tevoren. En die donkere spelers hebben juist een groot aandeel in het succes gehad. Williams (68) en Rix (60) zijn sinds een aantal jaren niet meer werkzaam voor Chelsea.

Ruud Gullit als coach van Chelsea

Ruud Gullit als coach van Chelsea

Hollandse Hoogte