Sport

Uniek Italiaans podium op afdaling

Door ANP

Sofia Goggia na haar zege.

Sofia Goggia na haar zege.

EPA

De Italiaanse skiesters hebben zondag op de afdaling voor de wereldbeker in Bad Kleinkirchheim een unieke prestatie geleverd.

Sofia Goggia na haar zege.

Sofia Goggia na haar zege.

EPA

Voor het eerst bestond het podium volledig uit Italiaansen. Sofia Goggia was in 1.04,00 met afstand de snelste op de Oostenrijkse piste.

De 25-jarige skiester uit Bergamo kreeg op het podium gezelschap van haar landgenotes Federica Brignone en Nadia Fanchini. Brignone, een dag eerder winnares van de super-G in Bad Kleinkirchheim, gaf ruim een seconde toe, Fanchini bijna 1,5 seconde. De Italiaanse skiesters vierden hun unieke podium uitgebreid en uitbundig. Ze maakten talloze selfies om hun bijzondere 'één-twee-drietje' te vereeuwigen.

Zware tijd

"Ik ben heel blij voor het hele team", zei winnares Goggia. "Speciaal voor Nadia, die een zware tijd heeft met blessures en de ziekte van haar zus. Ik heb tegen haar gezegd: deze zege is voor jou." Bij de 32-jarige Elena Fanchini, zelf ook een skiester, werd afgelopen week een tumor aangetroffen. De oudste van de zusjes Fanchini pakte bij de WK van 2005 zilver op de afdaling.

De Française Tiffany Gauthier, die pas laat van start ging, wist het Italiaanse feestje nog bijna te verstoren. Gauthier moest echter genoegen nemen met de vierde plek, op 0,14 seconde van Fanchini. Ze werd daarmee de 'best of the rest', voor Tina Weirather uit Liechtenstein.

Komende week staan voor de vrouwen wereldbekerwedstrijden in Cortina d'Ampezzo op het programma. In de Italiaanse sneeuw worden twee afdalingen en een super-G gehouden.

Lees meer over