Sport/Voetbal
1538595487
Voetbal

KNVB wil elf opgeroepen Oranje Leeuwinnen in Zeist laten trainen

Bondscoach Sarina Wiegman

Bondscoach Sarina Wiegman

ZEIST - De KNVB overweegt om de voetbalsters die in Nederland spelen en zijn opgeroepen voor Oranje op korte termijn met elkaar te laten gaan trainen in Zeist.

Bondscoach Sarina Wiegman

Bondscoach Sarina Wiegman

De Eredivisie voor vrouwen is namelijk stilgelegd en de speelsters mogen bij hun clubs alleen maar in groepjes van vier trainen. De nationale ploeg speelt eind deze maand twee EK-kwalificatiewedstrijden, tegen Estland (23 oktober in Groningen) en Kosovo (27 oktober in Pristina).

Die interlands kunnen wel doorgaan. De KNVB heeft van het ministerie van VWS de toezegging gekregen dat de nationale ploeg, in tegenstelling tot de clubs, wel gezamenlijk kan trainen en spelen. Van de 24 internationals die bondscoach Sarina Wiegman heeft geselecteerd, spelen er elf in de Vrouwen Eredivisie. „Bij hun clubs mogen ze voorlopig niet normaal trainen”, zegt een woordvoerder van de KNVB. „Het is een optie om ze als groep in Zeist te laten trainen. Dat bespreken we nu.”

De regering besloot dinsdag om alle sportcompetities stil te leggen. Alleen voor het betaalde voetbal (Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie) wordt een uitzondering gemaakt. De hoogste competitie voor vrouwen valt daar volgens het ministerie van VWS niet onder, tot ongeloof van international Merel van Dongen.

„WTF @MinVWS, hoe leg je uit dat mannenEredivisie doorgaat en vrouwenEredivisie niet? Laat meiden en de rest van de wereld zien dat vrouwen ook volwaardig profvoetballers zijn en kom terug op deze beslissing. Je kunt Europees kampioen en vicewereldkampioen niet af doen als amateurs”, schreef Van Dongen, die in Spanje voetbalt bij Atlético Madrid, op Twitter.

In de statuten van de KNVB hoort vrouwenvoetbal bij de sectie amateurvoetbal, maar dat is volgens de bond alleen iets formeels.