Sport/Wielrennen
1540014272
Wielrennen

Belg verliest elf seconden op enkele andere favorieten

Remco Evenepoel na eerste krachtmeting in Giro d’Italia: ’Ik wilde vooral mezelf niet opblazen’

Remco Evenepoel (rechts) komt moegestreden over de finish.

Remco Evenepoel (rechts) komt moegestreden over de finish.

Een kloofje van elf seconden op enkele belangrijke concurrenten, onder wie Egan Bernal en Mikel Landa, hoefde niet meteen een drama te betekenen, vond Remco Evenepoel na afloop van de eerste bergetappe in zijn eerste grote ronde.

Remco Evenepoel (rechts) komt moegestreden over de finish.

Remco Evenepoel (rechts) komt moegestreden over de finish.

„Het werd een zware dag, vooral door de weersomstandigheden”, reageerde de hoop van de Belgische natie na afloop. „De finale was hard. Ik voelde dat het lang geleden was dat ik dit soort inspanningen - kort en intens - nog eens in een wedstrijd heb gedaan. Maar ik deed mijn best. Ik wilde de anderen niet volgen en mezelf opblazen. Het doel was om mijn eigen tempo te rijden om zo weinig mogelijk tijd te verliezen op de grote namen voor het klassement.”

Doel bereikt, vond de kopman van Deceuninck - Quick Step. „Ik heb geen reden tot klagen. De jongens deden een fantastische job door me uit de problemen te houden en ervoor te zorgen dat ik droog bleef. Of toch zo droog als mogelijk, haha. Mijn lichaam moet weer wennen aan dit soort omstandigheden, net zoals ik de afstanden terug in de benen moet krijgen. Maar op het eind ben ik toch gewoon blij met hoe de rit vandaag verlopen is.”

Ploegleider Klaas Lodewyck nam in het skioord Sestola de schade op. „Het doel was niet al te veel tijd te verliezen vandaag op deze dag die voor iedereen fysiek ongemeen hard was. Het doel was niet al te veel tijd te verliezen. We slaagden in ons opzet met Remco. Oké, Joáo Almeida had een slechte dag (hij verloor vier minuten en tien seconden ten opzichte van Evenepoel, red.). We verloren veel met hem, maar we hebben nog Remco voorin. Dat is het goede nieuws.”

„Zoals ik vooraan aangaf, waren we niet geïnteresseerd in ook maar een trui. Dat is oké dus. Nu proberen we in groep te herstellen van deze zware inspanning. Laat ons hopen dat we morgen (woensdag, red) een redelijk rustige dag hebben. Dan zien we wel wat we de volgende dagen kunnen uitrichten.” (Bron: Het Nieuwsblad)