Nieuws/Sport
15420
Sport

Schwaab in basis PSV tegen Russen

Daniel Schwaab

Daniel Schwaab

Daniel Schwaab is een vaste klant in de basis van PSV in de Champions League en lijkt ook vanavond weer aan de aftrap te staan. Hoewel de Duitser geen beste beurt maakte in de uitwedstrijd tegen Roda JC, waar hij het defensief moeilijk had en traag en fantasieloos de opbouw verzorgde, is er normaal gesproken in beide spelsystemen, die PSV in Europa hanteert, een rol voor hem weggelegd.

Daniel Schwaab

Daniel Schwaab

In een 5-3-2-systeem zal Schwaab de derde centrale verdediger zijn naast Hector Moreno en Nicolas Isimat-Mirin. Gezien de uitgangspositie ligt het echter niet voor de hand dat trainer Phillip Cocu voor 5-3-2 kiest. PSV moet winnen om de derde plek en daarmee overwintering in de Europa League te bewerkstelligen en met het oog daarop zal Cocu vermoedelijk voor wat meer aanvallende impulsen kiezen.

Daniel Schwaab gaat het luchtgevecht aan tegen Atletico Madrid.

Daniel Schwaab gaat het luchtgevecht aan tegen Atletico Madrid.

Daarom lijkt een 4-3-3 systeem logischer, maar ook daarin lijkt er een rol voor Schwaab weggelegd. Omdat een tegengoal uit een counter de aspiraties meteen om zeep helpt, zal Cocu naast het aanvallende aspect ook de restverdediging hoog in het vaandel hebben staan. Schwaab is vanuit defensief oogpunt de meest betrouwbare optie op de positie van controlerende middenvelder. In Madrid tegen Atletico vulde Davy Pröpper die positie voetballend aardig in, maar door balverlies was hij ook verantwoordelijk voor de twee tegengoals. Schwaab heeft zich eerder in de uitwedstrijd tegen Willem II bewezen als een degelijke controlerende middenvelder.

Joshua Brenet zal vermoedelijk als linksback zijn rentree in de basis maken. De international was even uit de roulatie door een enkelblessure, zat afgelopen zaterdag op de bank zonder in actie te komen, maar is nu fit voor een basisplaats.

Naar verwachting ruimt Cocu op de flank een plaats in voor Oleksandr Zinchenko. De Oekraïner heeft recent iets van vorm laten zien en kent als oud-speler van het Russische FC Ufa de tegenstander van vanavond goed. Vorig seizoen wist Zinchenko uit een vrije trap zelfs te scoren tegen FK Rostov.

Vermoedelijke opstelling PSV:

Zoet; Arias, Isimat-Mirin, Moreno, Brenet; Schwaab, Pröpper, Ramselaar; Pereiro, L. de Jong, Zinchenko