Sport/Voetbal
1542324241
Voetbal

Amsterdammers zegevieren maar verliezen drietal

Ajax maakt het zichzelf lastig in Zwolle

Quincy Promes scoort twee keer.

Quincy Promes scoort twee keer.

Ajax heeft in de Eredivisie een onnodig benauwde zege geboekt PEC Zwolle. De Amsterdammers wonnen het uitduel vrijdagavond met 4-2. Ajax kwam de wedstrijd niet ongeschonden door. Liefst drie spelers moesten voortijdig naar de kant.

Quincy Promes scoort twee keer.

Quincy Promes scoort twee keer.

Door de overwinning heeft koploper Ajax nu negen punten meer dan naaste achtervolgers AZ en PSV. PSV neemt het zaterdagavond om 19.45 uur in Rotterdam op tegen Sparta. Een uur later begint het duel tussen AZ en FC Twente.

De focus bij de ploeg van Erik ten Hag kan nu direct op de Champions League. Komende dinsdag gaat Ajax voor het vierde groepsduel op bezoek bij Chelsea. Anderhalve week geleden won de club uit Londen met 0-1 in Amsterdam.

Quincy Promes en Hakim Ziyech vieren de 0-2.

Quincy Promes en Hakim Ziyech vieren de 0-2.

Tien van de elf basisspelers van Ajax van vrijdagavond begonnen zondag ook tegen Feyenoord. Alleen Sergino Dest moest plaatsmaken voor Mazraoui. Ten Hag wilde de pas achttienjarige Dest rust geven. Het zou ook kunnen dat hij komende dinsdag tegen Chelsea ook plannen met Mazraoui heeft.

In een vloek en een zucht leek het duel in Overijssel beslist. In de zesde en in de elfde minuut scoorde Quincy Promes voor Ajax. In de 20e minuut maakte David Neres de 0-3. Gustavo Hamer zette nog voor rust ook PEC op het scorebord. Slordig verdedigen van Ajax lag ten grondslag aan die tegengoal. Hamer had zich in beginfase al op negatieve wijze laten zien. Lisandro Martinez raakte geblesseerd na een forse overtreding van de middenvelder. Edson Alvarez kwam in de 26e minuut in de ploeg voor de Argentijn.

Mustafa Saymak zorgt voor de 2-3.

Mustafa Saymak zorgt voor de 2-3.

In de tweede helft maakte Ajax het zichzelf nog heel lastig. Mustafa Saymak maakte in de 62e minuut de tweede goal voor de thuisploeg. Al was het de vraag of hij toen nog op het veld had mogen staan. Saymak deelde, al dan niet bewust, een elleboog uit aan Alavarez. De Mexicaan moest het veld met een bebloed gezicht verlaten. Arbiter Björn Kuipers vond een gele kaart afdoende. De 17-jarige Ryan Gravenberch verving Alvarez.

Na 70 minuten moest ook Donny van de Beek naar de kant. De 22-jarige middenvelder strompelde van het veld. Razvan Marin kwam erin voor de middenvelder. In de 88e minuut zorgde Neres op aangeven van Ziyech voor de bevrijdende treffer van Ajax.

Ajax wint met de hakken over de sloot in Zwolle.

Ajax wint met de hakken over de sloot in Zwolle.

Ten Hag wist na afloop wel waarom Ajax het nog even spannend maakte. „Door noodgedwongen wissels was de organisatie even weg”, zei hij. „We begonnen fel en goed”, zei Ten Hag. „Na twintig minuten staan we met 3-0 voor en dan moet Martíinez naar de kant. Alvarez viel een beetje ongelukkig voor hem in”, doelde hij op de manier waarop de Mexicaan de 1-3 van PEC Zwolle inleidde. En in de tweede helft kregen we het ook lastig toen Alvarez en Van de Beek naar de kant moesten.”

„Dat mag natuurlijk niet”, zei Ten Hag. „Maar na de 2-3 zijn we niet echt meer in de problemen gekomen. We hebben weinig weggegeven en de wedstrijd met de 2-4 beslist. Mijn spelers hebben na die 2-3 het hoofd koel gehouden. Maar na die wissels stonden we even niet goed.”