Sport/Autosport
1545119439
Autosport

Hamilton reageert op ’niet-knielende’ collega’s

SPIELBERG - Lewis Hamilton heeft na de Grand Prix van Oostenrijk in Spielberg ingetogen gereageerd op zijn zes collega’s die voor de start weigerden te knielen.

Onder anderen Max Verstappen bleef staan, terwijl een boodschap werd voorgelezen waarin de Formule 1 zich keert tegen racisme en discriminatie.

Kritiek

„Niemand is perfect, maar als we allemaal meedoen en ons steentje bijdragen, kunnen we verandering zien. Ik geloof dat echt”, liet de 35-jarige Brit weten op Instagram. De Mercedes-coureur, die als vierde eindigde in Oostenrijk, liet de afgelopen weken in het debat over racisme en discriminatie krachtig van zich horen. „Ik krijg misschien kritiek in de media en vanuit andere hoeken, maar deze strijd gaat over gelijkheid, niet over politiek of promotie.”

Voor de race had Hamilton zijn opvattingen en bedoelingen nog eens uitgelegd aan zijn collega’s. Daarbij zei hij ook onder meer dat „wie er stil blijft over het algemeen medeplichtig is”.

Niet knielen

Niettemin kozen Verstappen (Red Bull), Carles Leclerc (Ferrari), Carlos Sainz (McLaren), Daniil Kvyat (AlphaTauri), Antonio Giovinazzi en ploeggenoot Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) ervoor om niet te knielen. Ze droegen op de startgrid wel een zwart T-shirt met daarop de tekst ’End Racism’. Hamilton had als enige een shirtje aan met daarop ’Black Lives Matter’.

Het gebrek aan volledige medewerking bij het zestal leidde niet tot openlijke onvrede bij Hamilton. „Vandaag was een belangrijke dag voor mij en alle mensen die werken voor en hopen op verandering, voor een meer gelijkwaardige en rechtvaardige samenleving. Voor mij was het een emotioneel en aangrijpend hoofdstuk in de voortgang om van F1 een meer diverse en inclusieve sport te maken.”