Sport/Wielrennen
1546419074
Wielrennen

Simon Yates wint, Kruijswijk nog net op podium

Simon Yates wint vijftiende etappe in de Tour

Simon Yates wint vijftiende etappe in de Tour

FOIX - Simon Yates heeft de laatste Pyreneeënrit op zijn naam geschreven. Steven Kruijswijk heeft zijn podiumplaats nog in handen.

Simon Yates wint vijftiende etappe in de Tour

Simon Yates wint vijftiende etappe in de Tour

Bij het startsein van de vijftiende etappe lag het tempo direct zeer hoog. Aan de voet van de Col de Montségur (2e categorie) werd de eerste geslaagde aanval ingezet. Er ontstond een kopgroep van 28 (later 36) man, met onder andere Bauke Mollema, Nairo Quintana, Vicenzo Nibali en Simon Yates.

Bij de tweede klim van de dag, de Port de Lers (1e categorie), was het direct oorlog in de kopgroep. De groep van 36 renners viel uiteen en slonk tot 21. Onder andere Mollema en Nibali moesten lossen, terwijl Quintana serieus werk maakte van een aanval op de gele trui.

Aanval

Terwijl de coureurs richting de derde horde van de dag reden, de Mur de Péguère (1e categorie), begon het zweet een klein beetje uit te breken bij Deceuninck-Quick-Step, de ploeg van klassementsleider Julian Alaphilippe.

De Belgische wielerstal verrichtte het nodige kopwerk en probeerde de voorsprong, die toen ongeveer vijf minuten was, te verminderen. Het gat met de vluchters werd kleiner, maar Alaphilippe zag wel zijn kompanen één voor één sneuvelen.

De renners van Deceuninck-Quick bepalen het tempo in het peloton.

De renners van Deceuninck-Quick bepalen het tempo in het peloton.

Ondertussen ontsnapte Simon Geschke aan het oog van de etappeleiders. Op de een-na-laatste klim ging de Duitser in de aanval en kreeg gezelschap van Yates.

Slotklim

Jumbo-Visma nam het kopwerk richting de slotklim van de zuiderburen over. Het podium kwam immers ook voor kopman Kruijswijk in gevaar.

Steven Kruijswijk had het zwaar tijdens de vijftiende etappe, maar heeft een podiumplaats nog wel in zijn bezit.

Steven Kruijswijk had het zwaar tijdens de vijftiende etappe, maar heeft een podiumplaats nog wel in zijn bezit.

Prat d’Albis (1e categorie) was het decor voor het slotstuk van de laatste Pyreneeënrit. Geschke moest meteen lossen toen Yates vol op de pedalen ging staan. De Brit soleerde vervolgens naar de top en schreef de vijftiende etappe op zijn naam.

Het is de tweede keer dat de Brit een etappe wint. In de twaalfde rit van de Ronde van Frankrijk kwam hij tevens als eerste over de streep.

Klassement

De klassementsmannen probeerden elkaar stuk te rijden. Thibaut Pinot liet daarin zien over de beste benen te beschikken. De Fransman, die zaterdag nog won op de Tourmalet, ontsnapte aan zijn concurrenten en finishte - met Landa in zijn wiel - als tweede. Egan Bernal en Emanuel Buchmann volgden snel, maar moesten toch 18 seconden toegeven op de nieuwe nummer 4 van het klassement.

Kruijswijk kwam 50 tellen later dan Pinot over de streep, samen met Geraint Thomas. Alaphilippe had het zwaar, moest lossen en verloor tijd ten opzichte van de andere kopmannen. De gele trui heeft hij wel behouden. Quintana, die vroeg de aanval opende, kon het uiteindelijk niet volhouden. De Colombiaan kwam een kleine drie minuten later als negentiende over de streep.

De verschillen in de top van het klassement zijn kleiner geworden. Alaphilippe staat nog steeds bovenaan, gevolgd door Thomas (+1:35) en Kruijswijk (+1:47). Pinot heeft hele goede zaken gedaan en staat slechts 3 seconden achter op Kruijswijk. Bernal pakte ook tijdwinst en staat vijfde (+2:02).

Bekijk hier de uitslagen in de Ronde van Frankrijk.

Bekijk hier de klassementen in de Ronde van Frankrijk.