Sport/Schaatsen
1549002406
Schaatsen

WK-tickets op 5000 m voor Patrick Roest, Sven Kramer en Jorrit Bergsma

Patrick Roest

Patrick Roest

HEERENVEEN - Patrick Roest, Sven Kramer en Jorrit Bergsma zullen Nederland bij de WK afstanden half februari in Heerenveen vertegenwoordigen op de 5000 meter.

Patrick Roest

Patrick Roest

Roest maakte in Thialf tijdens het kwalificatietoernooi de meeste indruk. De drievoudige wereldkampioen allround verbeterde zijn eigen baanrecord met een tijd van 6.08,21.

Ploeggenoot Sven Kramer reed na Roest een bekeken race en finishte in een tijd van 6.12,57. Bergsma dook in de laatste rit ternauwernood onder de derde tijd van Marwin Talsma: 6.13,82 tegen 6.13,85.

Eerder won Roest dit seizoen in Heerenveen al de 5000 meter bij de NK afstanden (6.10,16) en bij de NK allround (6.15,31). Kramer eindigde eind oktober bij de NK afstanden als tweede in 6.15,26.

Nederland is voor de WK afstanden nog niet helemaal zeker van de derde startplek op de 5000 meter. Die moet nog worden veiliggesteld bij de twee wereldbekers in januari in Heerenveen. Normaal gesproken is dat geen probleem voor de stayers van Oranje.

Talsma en Marcel Bosker (6.14,04) mogen als nummers 4 en 5 van het klassement nog wel van start gaan bij de wereldbekers in Heerenveen.

Voor de EK allround half januari in Thialf heeft Roest zich al geplaatst. De andere twee startbewijzen gaan naar de beste twee rijders in een gecombineerd klassement van de 1500 en 5000 meter. De schaatsmijl voor mannen staat zondag op het programma.

Tekst loopt door onder de video.

Roest reed een snelle en vlakke race, die hij in de slotfase met drie rondjes van 28 seconden ijzersterk afsloot. „Nee, het baanrecord kwam niet helemaal onverwacht”, liet de 25-jarige schaatser van Jumbo-Visma bij de NOS voldaan weten. „Ik wist wat er in mijn benen zat. Ik heb mezelf ook zeker niet over de kop gereden. Dit ritje geeft me heel veel zelfvertrouwen, ook al omdat ik aan het einde nog de snelste rondetijd wist neer te zetten.”

Het baanrecord van Roest vormde niet alleen het bewijs dat hij in topvorm verkeert. Het toonde tevens aan dat er weinig mis is met de ijskwaliteit in Thialf, iets waaraan met name Kramer de laatste weken in harde bewoordingen sterk twijfelde. „Alle kritiek heeft geholpen”, concludeerde Roest. „Ik voel me goed op de huidige vloer en kan technisch rijden zoals ik wil.”