Sport/Wielrennen
1549400760
Wielrennen

Smaakmaker Cavalli moet na valpartij opgeven

Dubbelslag Marianne Vos in Tour de France Femmes

Marianne Vos grijpt de zege.

Marianne Vos grijpt de zege.

De tweede etappe van de Tour de France Femmes is gewonnen door Marianne Vos. In de 135 kilometer lange rit van Meaux naar Provins was de 35-jarige Nederlandse de beste uit een groepje van vier ontsnappers.

Marianne Vos grijpt de zege.

Marianne Vos grijpt de zege.

De eerste rit van de Tour de France Femmes werd ook al gewonnen door een Nederlandse. Zondag pakte Lorena Wiebes de sprint op Champs-Élysées. Toen werd Vos tweede. Met haar zege van maandag neemt Vos ook de gele trui over van Wiebes.

Teamwerk

„Wat kan ik zeggen, dit is de Tour”, vertelde Vos. „Nee, dit is geen wraak daarvoor. Dit is gewoon een hele mooie dag”, keek ze terug op een rit die na een lange aanloop iets meer dan 20 kilometer voor de finish enerverend werd. Er waren wat valpartijen en na de tussensprint kwamen, op initiatief van de Italiaanse wereldkampioene Elisa Balsamo, zes rensters op kop. „We moesten gefocust zijn. Ik wist dat de wegen smaller werden en de wind een rol ging spelen. Het team heeft daarbij perfect geholpen.”

Vos dacht niet meteen dat ze in de beslissende ontsnapping zat. Zelfs in de laatste kilometer twijfelde ze. „Omdat ik wist dat ik snelle meiden om me heen had en we allemaal die zware finale in de benen voelden. Ik ben de sprint aangegaan en moest hopen dat het genoeg was. Het is onbeschrijfelijk om hier een rit te winnen en het geel te veroveren.”

Valpartij

In de aanloop naar de finale werd de rit ontsierd door een enorme valpartij, waarbij een aantal vrouwen hard ten val kwam. Smaakmaker Marta Cavalli was een van de slachtoffers. Cavalli, in het voorjaar winnares van de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl en de nummer twee van de voorbije Giro Donne, bleef een tijd op de grond liggen. Ze stapte uiteindelijk toch weer even op, maar moest daarna al snel opgeven.

„We hebben niet veel nieuws over Marta, ze heeft schedelletsel”, zei ploegmanager Stephen Delcourt van FDJ-Suez bij de finish in Provins. „We staan in contact met de arts. Ze is naar het ziekenhuis overgebracht en daar worden scans gemaakt.”

„We wilden geen risico’s nemen. Ze aarzelde om door te gaan, maar het team zei nee. We willen niet spelen met de levens van onze rensters.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop