Nieuws/Sport
1549823398
Sport

Jessica Schilder stoot ook naar recordafstand

Femke Bol doorbreekt magische barrière op 400 meter

Femke Bol strikes again

Femke Bol strikes again

CHORZOW - Femke Bol heeft een sensationele overwinning behaald tijdens de negende Diamond Leaguewedstrijd van het seizoen in het Poolse Chorzów. De 22-jarige Bol doorbrak als eerste Nederlandse ooit de magische barrière van 50 seconden op de 400 meter. Met haar 49.75 verbeterde ze het Nederlands record van Lieke Klaver van 50.18, en haar eigen outdoor-pr van 50.37 uit 2021.

Femke Bol strikes again

Femke Bol strikes again

„Het voelt nu een beetje vreemd om onderweg zonder hindernissen te lopen, maar het is geweldig om door de vijftig seconden-barrière te breken”, liet Bol na afloop van de race weten. „Ik wist dat ik het in mijn benen had, maar het is geweldig om het eindelijk te doen. Ik weet nog niet of ik zowel de 400 meter vlak als ook de horden ga doen op de EK. Ik moet met mijn coach praten om daarover te beslissen. We hebben ook een sterke estafetteploeg en daar willen we het goed doen na de diskwalificatie in Eugene.”

Femke Bol liep een record.

Femke Bol liep een record.

„Ik denk dat het voor Femke’s eerste 400 meter outdoor niet slecht is, omdat het altijd heel erg moeilijk is de switch te maken tussen de 400 meter horden en de 400 meter vlak”, vertelt Bol’s coach Laurent Meuwly. „Vandaag had ze een aanvallende tactiek, waardoor ze op 300 meter al vooraan liep. Tegelijkertijd waren de laatste dertig meter ook zwaar. Ik ben erg blij met deze race en ook met deze tijd, want daarmee zou ze brons behaald hebben tijdens de WK atletiek. We gaan de komende dagen goed nadenken of we voor de dubbel gaan tijdens de Europese kampioenschappen in München.”

Ook record Schilder op weg naar EK

Ook Jessica Schilder haalde weer uit bij het kogelstoten. Na haar bronzen medaille tijdens de wereldkampioenschappen atletiek in Eugene, waar ze haar eigen Nederlands record al aanscherpte naar 19,77 meter, kwam de 23-jarige Schilder in haar tweede poging tot 19,84 meter. Extra knap daarbij was dat de kogelstootring nog nat was van de even daarvoor gevallen regen.

Jessica Schilder in actie tijdens de Diamond League

Jessica Schilder in actie tijdens de Diamond League

In het deelnemersveld met zes WK-finalisten werd Schilder tweede, achter wereldkampioene Chase Ealey uit Amerika, die vandaag won met 20,38 meter. Schilder is favoriet voor goud in München, waar van 15 tot en met 21 augustus de Europese kampioenschappen in München worden gehouden. „Na de WK ben ik meteen weer gaan trainen omdat ik de rest van het seizoen nog wil presteren”, vertelde Schilder na afloop. „Ik hoop op een goed resultaat in München, dat is een heel belangrijk doel voor mij.”

Hassan dankzij eindsprint naar winst

Sifan Hassan kon in de Poolse Silezië-regio eindelijk weer haar splijtende eindsprint laten zien. Op de 3000 meter won de 29-jarige Nederlandse, die het in 2022 wat rustiger aandoet na twee zware WK- en olympische jaren, afgetekend in 8.39.27. De 3000 meter wordt in de buitenlucht evenwel veel minder vaak gelopen dan de 5000 en 10.000 meter. Hassan gaat in tegenstelling tot alle andere Nederlanders die vandaag startten niet naar de EK. „Vandaag heb ik gewonnen omdat mijn laatste 300 à 400 meter sterk is, ik heb nog steeds de snelheid”, aldus Hassan. „Voor de rest van het seizoen ben ik van plan om mezelf op verschillende afstanden te testen om te zien waar ik sta. Ik ga niet naar het EK. Er zijn de afgelopen jaren zoveel kampioenschappen geweest, daar wil ik even rust van nemen en het rustig aan doen.”

Nick Smidt (25) wist op de 400 meter horden met 49.07 zijn persoonlijk record met vijfhonderdste van een seconde te verbeteren.