Sport/Tennis
1552921830
Tennis

Captain Tamaëla wijst speelsters aan voor clash in Billie Jean King Cup

Arantxa Rus namens Oranje in de Billie Jean Cup

Arantxa Rus namens Oranje in de Billie Jean Cup

DEN BOSCH - Elise Tamaëla, de nieuwe captain van het Nederlandse Billie Jean King Cup-team, heeft Arantxa Rus en Lesley Pattinama-Kerkhove aangewezen voor de enkelspelen op vrijdag in de ontmoeting met Spanje.

Arantxa Rus namens Oranje in de Billie Jean Cup

Arantxa Rus namens Oranje in de Billie Jean Cup

Kopvrouw Rus, de nummer 74 van de wereld, neemt het in de eerste wedstrijd op tegen Nuria Párrizas Díaz, de mondiale nummer 55. Pattinama-Kerkhove, die 141e staat, treft vervolgens Sara Sorribes Tormo, de enige speelster in Den Bosch uit de top 50: ze staat 49e.

Pattinama-Kerkhove heeft van Tamaëla de voorkeur gekregen boven Arianne Hartono en Suzan Lamens, die op het laatste moment werd toegevoegd aan de selectie.

Gravel

„Arantxa is voor mij de absolute nummer 1 van dit team. De keuze voor het tweede enkelspel was niet gemakkelijk. Lesley en Arianne stonden beiden heel goed te trainen en ze dreven elkaar naar een hoger niveau. Dat is wat je als captain wilt zien uiteraard. Uiteindelijk heeft de ervaring de doorslag gegeven”, aldus Tamaëla. Saillant detail is dat de captain ook de privécoach is van Pattinama-Kerkhove.

Hartono, die nooit eerder werd opgeroepen, is wel aangewezen voor het dubbelspel. Ze vormt dan een duo met dubbelspecialiste Demi Schuurs. De opstelling kan nog gewijzigd worden.

Na het afscheid van Kiki Bertens is Rus de nieuwe kopvrouw van de Nederlandse ploeg, die vorig jaar in april ook een thuiswedstrijd speelde in Den Bosch. Ook toen werd een indoor gravelbaan aangelegd. „We hebben tot nu toe een goede trainingsweek gehad. Ik heb al een toernooi op gravel achter de rug, dus ik ben al wat langer gewend aan deze ondergrond”, zei de 31-jarige Rus.

De wedstrijden beginnen vrijdag om 14.00 uur. De inzet van de ontmoeting is een plek bij de Billie Jean King Cup Finals. Spanje kan in de Maaspoort niet beschikken over de twee topspeelsters Garbiñe Muguruza en Paula Badosa, die zich hebben afgemeld.