Sport/Wielrennen
1555557928
Wielrennen

Opvallend: Tony Martin na Tour meteen door naar Italië

Steven Kruijswijk als kopman naar Giro: ’Het ziet er goed uit’

Steven Kruijswijk

Steven Kruijswijk

DEN BOSCH - Steven Kruijswijk vertrekt, zoals Telesport eerder al meldde, volgende maand als kopman van Jumbo-Visma in de Giro d’Italia. Dat heeft de Nederlandse wielerploeg bevestigd.

Steven Kruijswijk

Steven Kruijswijk

Kruijswijk zou eigenlijk een van de drie kopmannen zijn in de Tour de France, maar blesseerde zich kort voor het begin van de Tour bij een val in het Critérium du Dauphiné. Kruijswijk (33) verblijft momenteel met een groot deel van de Giroploeg voor een hoogtestage in het Franse Tignes.

„Ik ben weer een beetje de draad aan het oppakken, maar die schouder doet op sommige plekken nog pijn. Al mag ik niet klagen, want ik zat ook onder de schaafwonden en alles geneest redelijk goed”, liet Kruijswijk zaterdag in een interview met Telesport al weten. „Ik ben heel blij dat ik weer op de fiets zit en dat mijn seizoen nog niet klaar is. Anders was het allemaal nog pijnlijker geweest. Ik kan me redelijk goed focussen op de Giro d’Italia. Ik heb die knop wel omgezet.”

Kruijswijk leek in 2016 op weg naar de eindzege in de Giro, maar ging als drager van de roze leiderstrui twee dagen voor het einde onderuit. Hij sloot die ronde af als vierde. Vorig jaar werd Kruijswijk derde in de Tour de France.

„Ons doel in de Giro is een zo goed mogelijk klassement voor Steven. Daarop is de ploeg samengesteld. We kunnen hem op verschillende fronten helpen”, zei ploegleider Addy Engels. Aanvankelijk zou Dylan Groenewegen de Giro rijden, maar de sprinter wordt door zijn ploeg aan de kant gehouden sinds hij zijn landgenoot Fabio Jakobsen in de Ronde van Polen in de hekken reed. De sprinter van Deceuninck - Quick-Step hield daar zware verwondingen aan over. Groenewegen, die mogelijk nog sancties kan verwachten, brak bij de val een sleutelbeen.

Volledige selectie Giro:

  • Steven Kruijswijk
  • Koen Bouwman
  • Tony Martin
  • Christoph Pfingsten
  • Tobias Foss
  • Chris Harper
  • Antwan Tolhoek
  • Jos van Emden

Vooral de rol van Martin is opvallend te noemen. De Duitser koerst momenteel in de Tour de France, waar hij probeert met Jumbo-Visma het geel voor Primoz Roglic veilig te stellen. Na Frankrijk gaat hij dus rechtstreeks naar de Giro om Kruijswijk aan het roze te helpen.

De Giro wordt van 3 oktober t/m 25 oktober verreden.