Sport/Voetbal
1557178373
Voetbal

Götze en Malen maken het verschil

Invallers redden PSV en trainer Roger Schmidt tegen Vitesse

Donyell Malen heeft de 1-1 gemaakt.

Donyell Malen heeft de 1-1 gemaakt.

EINDHOVEN - PSV heeft in de strijd om de landstitel in de Eredivisie ternauwernood een volgende klap kunnen voorkomen. Thuis tegen Vitesse beslisten de invallers van trainer Roger Schmidt - Mario Götze en Donyell Malen - in de slotfase de wedstrijd. De Eindhovenaren bogen een 0-1 achterstand om in een 3-1 zege.

Donyell Malen heeft de 1-1 gemaakt.

Donyell Malen heeft de 1-1 gemaakt.

Onder toeziend oog van voormalig PSV-trainers Phillip Cocu en Guus Hiddink had Schmidt besloten om een flink aantal basisspelers niet in de startopstelling te zetten. Zo zaten Philipp Max, Jordan Teze, Götze en Malen allen op de reservebank. De Duitse oefenmeester wilde met een ’frisse ploeg’ tegen Vitesse aantreden, in een 5-3-2-systeem.

Na vier minuten lag de bal echter al in het netje achter sluitpost Yvon Mvogo. Een fraaie aanval van de Arnhemmers, met meerdere keren één keer raken, eindigde bij spits Armando Broja, die koel afrondde: 0-1.

Armando Broja haalt uit voor de 0-1.

Armando Broja haalt uit voor de 0-1.

Foutenfestival

Na 14 minuten zwijnde Remko Pasveer, toen de voormalig PSV-sluitpost zich verslikte in Yorbe Vertessen, die hem de bal afsnoepte. Maar de jonge PSV-aanvaller besloot voor een praktisch leeg doel de bal halfslachtig met links te raken. Dit had de gelijkmaker moeten zijn.

In de 28e minuut ging Rosario hopeloos de mist in. Broja pakte de bal kinderlijk eenvoudig van hem af, passeerde Mvogo, maar schoot met links voor open doel op de paal. Daar kwamen de Eindhovenaren en Rosario heel erg goed weg. Zahavi had niet veel later, nu na weer geklungel achterin bij Vitesse, de gelijkmaker op de schoen, maar stuitte op Pasveer. Hij had de bal overigens breed kunnen leggen op de geheel vrijstaande Adrian Fein, maar besloot voor eigen succes te gaan. Het eerste half uur was in ieder geval een foutenfestival in het Philips Stadion.

Penalty?

Het leed van de Eindhovenaren leek nog erger te worden, Broja ging in een sprintduel met Erick Gutierrez binnen de zestienmeter liggen, waarna arbiter Kuipers de bal op de stip legde. De VAR liet hem echter kijken en Kuipers draaide de penalty om in een vrije trap net buiten de zestien. De scheidsrechter besloot tevens een rode kaart op zak te houden. Ousmane Tannane knalde de vrije trap in de hoek, waar Mvogo redde. Via via werd in de rebound werd weer de paal door Vitesse (Tannane) geraakt. Het had ook zo ongeveer 3-4 kunnen staan met rust, maar het bleef 0-1.

PSV-trainer Roger Schmidt

PSV-trainer Roger Schmidt

Schmidt draaide het in de rust toch maar weer om: Max en Malen kwamen in het veld voor Adrian Fein en Gutierrez. Riechedly Bazoer voorkwam voor het doel van Vitesse een kwartier na rust de gelijkmaker, na een pegel van Zahavi. PSV, met inmiddels Ryan Thomas en Götze in de ploeg, begon wat meer aan te dringen. Zo pegelde Max op de voeten van Pasveer, een minuut later legde Zahavi af op Malen, die hard uithaalde in de 66e minuut: 1-1.

Götze

Het elftal van Schmidt oogde na de theepauze met de wissels sowieso een stuk frisser en speelde op dat moment beter dan Vitesse. Malen liet zien dat hij eigenlijk onmisbaar is, bij twee goede kansen was hij betrokken, al had de aanvaller zeker bij de tweede misschien wel moeten scoren. Ook Zahavi stuitte voor de zoveelste keer op Pasveer.

Maar de invallers deden het toch voor PSV. Thomas stuurde Malen diep en die vond weer Götze bij de eerste paal: 2-1 in de 87e minuut. Een minuut later werd het duel beslist. Zahavi mocht alleen op Pasveer af en nu was hij eens niet zelfzuchtig. De bal ging breed op Götze en dat betekende de 3-1 en de beslissing in de wedstrijd.

Mario Götze klaar om in te vallen. Hij scoorde twee keer.

Mario Götze klaar om in te vallen. Hij scoorde twee keer.

Bazoer: voor rust hadden we het al af moeten maken

Bazoer zei dat Vitesse zondag een enorme kans op een overwinning op PSV had laten liggen. De verdediger vond dat zijn elftal, dat met 3-1 verloor, voor rust afstand had moeten nemen. „Ik ben teleurgesteld, natuurlijk. De eerste helft hebben we een hoog niveau gehaald. We hadden alleen vaker moeten scoren”, aldus de centrale verdediger van de Arnhemmers.

Vitesse leidde bij rust met 1-0 door een doelpunt van Armando Broja. „We hadden met vier doelpunten verschil voor moeten staan”, vond Bazoer. „Je weet dat PSV gaat wisselen en goede spelers in kan brengen.”

Trainer Thomas Letsch leed met zijn elftal de derde nederlaag op rij in de competitie. „We moesten na de laatste duels een reactie laten zien. Dat we een goed team hebben en goed kunnen presteren” zei hij. „Dat hebben we wel gedaan. We hadden met 2-0 of 3-0 voor kunnen komen. PSV is een elftal met heel veel kwaliteit. Zij hebben spelers die altijd de voetballende oplossing vinden. Maar hier kunnen we wel weer mee vooruit.”

Schmidt: ’Met ons vaste basiselftal hadden we niet gewonnen’

Roger Schmidt is ervan overtuigd dat PSV zondag niet van Vitesse had gewonnen wanneer hij was begonnen met de op papier elf sterkste spelers. Dat zei de trainer, na de zege van 3-1, in antwoord op de vele vragen over zijn opstelling. Schmidt liet onder anderen Donyell Malen, Philipp Max, Mario Götze en Jordan Teze buiten zijn basisteam.

„Zelfs onze meest fitte spelers zoals Pablo Rosario, Denzel Dumfries en Ibrahim Sangaré waren nu aan het einde van de wedstrijd op”, aldus Schmidt. „Kun je voorstellen wat er was gebeurd wanneer Malen, Götze en Max waren begonnen. Als zij geblesseerd waren geraakt, hadden we een groot probleem gehad. We spelen nu om de drie of vier dagen een wedstrijd, dat zijn niet alle spelers gewend. De elf beste spelers zijn dan op een gegeven moment, als je kijkt naar het hele plaatje, niet meer de beste elf spelers. Mijn spelers weten inmiddels hoe ik denk.”

„Risicovol?”, zei Schmidt verder. „Je moet als trainer doen wat logisch is. Je hebt nooit garanties dat dergelijke keuzes goed uitpakken, maar mijn gevoel zei dat Malen en Götze geen negentig minuten konden spelen. Ik denk dat het een goede beslissing was om nieuwe, frisse spelers in te brengen. Ze hebben laten zien wat ze kunnen. We scoorden pas in de 86e minuut de 2-1 omdat we daarvoor de nodige kansen misten. Maar eerlijk is eerlijk, na rust ging het beter in ons normale systeem.”

Bekijk hier de uitslagen, stand en het programma in de Eredivisie