Nieuws/Sport
1558519714
Sport

Pole Martin dankzij circuitrecord, Quartararo rijdt met breukje

Rossi-pupil Bagnaia moet aan de bak om al in Maleisië wereldkampioen te worden

Francesco Bagnaia start als negende.

Francesco Bagnaia start als negende.

De Spaanse wegracer Jorge Martin heeft poleposition veroverd voor de Grote Prijs van Maleisië in de MotoGP. De coureur was met een tijd van 1.57,790 de snelste in de kwalificatie. Hij verbeterde het baanrecord op het circuit van Sepang met een halve seconde. Het was zijn vierde pole van dit jaar.

Francesco Bagnaia start als negende.

Francesco Bagnaia start als negende.

Kampioenschapsleider Francesco Bagnaia, een pupil van de gestopte Valentino Rossi, start zondag in de voorlaatste race van het seizoen pas vanaf de derde startrij op de negende plaats. De Italiaan had niet zijn dag, want hij kwam twee keer ten val op zijn Ducati. Bagnaia kan zich zondag voor het eerst in zijn carrière kronen tot wereldkampioen.

Zijn grote concurrent voor de titel, de Fransman Fabio Quartararo, deed het in de kwalificaties op Sepang nog slechter. De regerend kampioen noteerde op zijn Yamaha de twaalfde tijd en hij verdiende daarmee een plek op de vierde startrij. Hij begint zondag met een blessure aan zijn linkerhand. Quartararo liep een breukje op in een vinger door een val in de laatste training voorafgaand aan de kwalificatie.

De medische staf van het circuit van Sepang onderzocht de coureur na afloop van de kwalificatie en oordeelde dat Quartararo met de breuk in zijn vinger zondag mag starten in de voorlaatste race van het seizoen.

Quartararo viel in de vorige GP in Australië uit en raakte de leiding in het kampioenschap kwijt aan de Italiaan Francesco Bagnaia. De coureur van Ducati heeft 14 punten voorsprong en kan zondag zijn eerste wereldtitel in de koningsklasse van de motorsport veroveren.

De Italiaan Enea Bastianini (Ducati) en de Spanjaard Marc Márquez (Honda) reden in de kwalificaties respectievelijk de tweede en derde tijd en starten zondag met Martin vanaf de voorste rij.

Bo Bendsneyder

In de Moto2 zette Bo Bendsneyder de twaalfde tijd neer in de kwalificatie. De Rotterdammer start zondag vanaf de vierde startrij. De Japanner Ai Ogura, leider in het kampioenschap, pakte pole. Zonta van den Goorbergh, de tweede Nederlander in de Moto2, ontbrak. Hij herstelt van een gebroken pols.