Sport/Wielrennen
155914878
Wielrennen

Marc Soler wint namens Movistar tweede etappe

Vuelta: Primoz Roglic behoudt leiderstrui, Tom Dumoulin verliest veel tijd

Het is vooralsnog niet de Vuelta voor Tom Dumoulin

Het is vooralsnog niet de Vuelta voor Tom Dumoulin

PAMPLONA - Primoz Roglic (Jumbo-Visma) heeft zijn rodeleiderstrui in de tweede (zware) etappe van de Vuelta a Espana weten te behouden, ondanks meerdere pogingen van Movistar om diens trui te ontfutselen. De wederom lastige bergrit van Pamplona naar Lekunberri (151,6 km) werd een prooi voor Marc Soler (Movistar). Tom Dumoulin verloor opnieuw zeer veel kostbare tijd: 8 minuten.

Het is vooralsnog niet de Vuelta voor Tom Dumoulin

Het is vooralsnog niet de Vuelta voor Tom Dumoulin

Op 28 kilometer voor de meet besloot Ineos-kopman Richard Carapaz ervoor te gaan. De nummer twee van het algemeen klassement kreeg zijn ploeggenoot Amador en Alex Aranburu (Astana) mee. Na even aan de boom te hebben geschud, werden ze toch in de slotklim bijgehaald door de groep met favorieten.

Op slotklim Alto San Miguel de Aralar moest Tom Dumoulin aan het elastiek achterin deze groep. Het werk van Carapaz wierp zijn vruchten af, want Roglic kwam hierdoor met enkele ploegmakkers minder in de slotfase te zitten. Robert Gesink moest er eerder al af.

Meteen na de top van deze berg ging Carapaz nogmaals weg, een poging om de rode trui van Roglic over te nemen. Hij kreeg Valverde en Kuss mee. Niet veel later sloten ook Soler, Martin, Chaves en Carthy mee. Hier vlak achter reed Bennett, superknecht van Roglic.

Soler (Movistar) daalde erg goed en poefde weg van de andere koplopers. De Catalaan kwam in de regen solo aan.

Primoz Roglic

Primoz Roglic

Tim Wellens (Lotto-Soudal) was eerder op de dag - 70 kilometer voor de meet - solo weggereden van zijn medevluchters. Maar Movistar besloot de koers te maken vandaag en reed het peloton half aan flarden. Hierdoor verdween de voorsprong van de koplopers als sneeuw voor de zon.

Soler (26) maakt met zijn overwinning een sprong in het klassement, waar Roglic nog steeds de leiding heeft. Soler staat nu tiende op 1 minuut en vier seconde achterstand op de Sloveen. Dumoulin finishte ruim acht minuten later en onderstreepte niet de kopman te zijn voor de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma.