Sport/Wielrennen
1561594072
Wielrennen

Vos behoudt gele trui in Tour de France Femmes, ritwinst voor Ludwig

Marianne Vos wordt geklopt door Ludwig (l).

Marianne Vos wordt geklopt door Ludwig (l).

De derde etappe van de Tour de France Femmes is een prooi geworden voor Cecilie Ludwig. In de 133 kilometer lange rit van Reims naar Épernay kwam de 26-jarige renner na een sprint als eerste over de finish. Ze klopte nipt Marianne Vos die tweede werd, maar wel de gele trui behoudt. De Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman werd derde.

Marianne Vos wordt geklopt door Ludwig (l).

Marianne Vos wordt geklopt door Ludwig (l).

In de laatste vier kilometer kreeg de kopgroep met onder andere Vos en Demi Vollering nog twee pittige klimmetjes voor de kiezen. Katarzyna Niewiadoma trok als eerste aan met Vos in haar wiel. De Nederlandse kwam net te kort om haar tweede ritzege achter elkaar te boeken en zag Ludwig er nog overeen komen.

Vanaf het begin van de etappe regende het ontsnappingspogingen, maar het peloton gaf lange tijd niemand de ruimte. Ondertussen verzekerde Femke Gerritse zich op de Côte du Mesnil-sur-Oger van de bolletjestrui.

Valpartij Vollering

Met nog 16 kilometer te gaan voerde Annemiek van Vleuten op de Côte de Mutigny het tempo op. Ze kreeg een klein groepje vrouwen met zich mee, waaronder Demi Vollering. Zij ging echter niet veel later in de afdaling tegen het asfalt. Elisa Longo Borghini besloot niet te wachten en reed door met onder andere Van Vleuten nog bij zich. Marianne Vos, draagster van de gele trui, en Vollering vonden wel weer de aansluiting bij de koplopers.

Woensdag volgt een rit naar Bar-sur-Aube met onderweg een aantal klimmetjes en gravelstroken.

Vos tevreden

Vos beleefde een mooie dag. Voor de ervaren renster van Jumbo-Visma, die alles heeft gewonnen in haar loopbaan, was het rijden in de gele trui in de Tour heel bijzonder.

„Ludwig had de beste benen. Ik mag niet teleurgesteld zijn, want ik heb alles gegeven. Er was gewoon iemand sterker vandaag”, vertelde Vos, die vol lof was over haar ploeg. „Iedereen was gefocust. We wisten dat het zwaar zou worden op de klimmetjes. Ik heb diep moeten gaan, ook al had de ploeg me perfect afgezet aan de voet van de laatste klim.” Op die Côte de Mutigny moest Vos even passen, maar ze kon erna wel terugkeren in de kopgroep. „Maar het beste was er toen af. Meer dan een tweede plaats zat er niet in.”

Ook woensdag mag Vos weer in de gele trui van start gaan. „En daar ben ik trots op. Het was ongelooflijk vandaag. De reacties bij de start en onderweg bij de fans, de reacties vanuit het peloton ook. Het was een bijzondere dag.”

Vollering hoopt op meer geluk in vervolg Tour

Vollering maakte in de derde etappe een sterke indruk. Maar een val, zo’n 15 kilometer voor de streep, deed haar ontevreden terugkijken op de rit die ze als achtste afsloot. „Het is super triest dat ik viel en daarna moest jagen om weer bij te komen. Zonde van de energie die je daarmee verspeelt. ’Shit happens’, de komende dagen hoop ik op meer geluk”, vertelde de kopvrouw van SD Worx, die zevende staat in het algemeen klassement op 57 seconden van geletruidraagster Marianne Vos.

Vollering (25) is een van de kandidaten voor de eindzege, maar pas eind van de week komt de Tour op haar terrein, de bergen. Het is voor haar vooral zaak schadevrij de eerste etappes door te komen. „Ik weet niet goed wat er precies gebeurde”, vertelde ze over haar val in een bocht, kort na een klimmetje. „De wegen liggen er hier zo spekglad bij. Ik heb die bocht onderschat. Ik dacht dat ik er niet zo hard inging, maar plots lag ik wel tegen de grond. Dit is balen. De benen waren echt goed, maar ik verlies wel een hoop energie in die achtervolging. Zonde, echt zonde. Je wilt niet dat zoiets gebeurt.”

SD Worx heeft met Ashleigh Moolman nog een troef voor het klassement. De Zuid-Afrikaanse staat vijfde, op 51 seconden van Vos. „Ashleigh is goed bezig”, zag ook Vollering. „We staan met twee rensters in de top tien, een goede zaak. Gelukkig houd ik niets over aan deze valpartij, maar ik baal er enorm van.”