Sport

Nederlandse wint etappe in Ocean Race

Door Van onze Telesportredactie

De boot van de verrassende etappewinnaar Scallywag.

De boot van de verrassende etappewinnaar Scallywag.

Telesport

Het team van Sun Hung Kai/Scallywag uit Hongkong met de Nederlandse zeilster Annemieke Bes heeft de vierde etappe in de Volvo Ocean Race gewonnen.

De boot van de verrassende etappewinnaar Scallywag.

De boot van de verrassende etappewinnaar Scallywag.

Telesport

Het team won vrijdag de 6000 mijl lange Volvo Ocean Race etappe van Melbourne naar Hongkong. Schipper David Witt was de andere zes boten op de relatief kalme etappe naar de eigen thuishaven te slim af.

De boot met aan boord de Nederlandse topzeilster Bes (zilveren Olympische medaille 2008 in de Yngling) lag eerder in deze etappe ruim 100 mijl achter de rest van de vloot. Maar de outsiders, met veel zeilers van down under, deden een briljante tactische meesterzet, die het team op een onoverbrugbare voorsprong zette. Toch ging deze etappe niet alles van een leien dakje. Onderweg was er een man-overboord-situatie met bemanningslid Alex Gough. Hij viel bij het werk aan de zeilen in volle vaart, zonder zwemvest en niet aangelijnd in het water. Na zeven angstige minuten kon de onervaren Gough ongedeerd uit het water worden gevist. Het voorval leek de Scallywag-zeilers niet te deren.

Het team van Scallywag.

Het team van Scallywag.

Telesport

In de windarme doldrums nam schipper David Witt, ingefluisterd door de vrouwelijke navigator Libby Greenhalg, de kortste route naar Hongkong. Alle andere boten gokten op meer wind in de langere Oostelijke route. De bocht afsnijden pakte voor Witt goed uit. Zijn tactische manoeuvre is des te opvallender, omdat Witt voor de race had gezegd geen vrouwen aan boord te willen. Als schipper van een veel grotere supermaxi vond hij de Volvo Ocean 65 eenheidsboten maar sloom. Hij dacht de oceanen op deze underpowered bootjes ook wel met alleen zeven stoere mannen te kunnen bedwingen. Op advies van de organisatie ging de gezette Australiër kort voor de race overstag.

Annemieke Bes.

Annemieke Bes.

Telesport

Als eerste vrouw koos hij voor Annemieke Bes, de Nederlandse topzeilster die als de ultieme teamplayer wordt gezien. Daarna nam hij de geroutineerde Libby Greenhalgh, afkomstig uit een echter zeilersfamilie, als navigator aan. Samen zorgden ze voor een historische etappezege voor team Scallywag. Vooraf omschreef Witt zijn Volvo Ocean Race als de leukste manier om af te vallen. Nu roemde hij de samenwerking in het team, dat vooraf als volstrekt kansloos voor een podiumplaats werd geacht.

Stand bij finish van Scallywag:

1) Team Sun Hung Kai Scallywag 2) Dongfeng Race Team 30 mijl 3) Vestas 11th hour racing 34 mijl 4) Team AkzoNobel 70 mijl 5) Mapfre 155 mijl 6) Team Brunel 192 mijl 7) Turn the Tide on Plastic 208 mijl

Lees meer over