Sport/Wielrennen
1569327659
Wielrennen

Kruijswijk looft Martin: ’Knokken kan ik wel’

Steven Kruijswijk kan breeduit lachen.

Steven Kruijswijk kan breeduit lachen.

ALBI - Steven Kruijswijk sprak maandag na de tiende etappe in de Tour de France vol lof over zijn Duitse ploeggenoot Tony Martin.

Steven Kruijswijk kan breeduit lachen.

Steven Kruijswijk kan breeduit lachen.

„Hij heeft superwerk gedaan. Hij reed de hele dag op kop en bracht mij op cruciale momenten naar voren, zodat ik in de finale nog ’fris’ was. Dan moet je zelf nog een beetje knokken voor je positie en dat kan ik wel. Dan doe je toch nog goede zaken voor de rustdag, terwijl je dat eigenlijk niet verwacht”, zei de Nederlandse kopman van Jumbo-Visma, die in het klassement van de zevende naar de vierde plaats steeg.

Kruijswijk was alert toen het team van Education First 30 kilometer voor de finish tempo maakte aan kop van het peloton, dat in meerdere groepen uiteenviel. Meerdere klassementsrenners misten de slag. Ook Dylan Groenewegen, ploeggenoot van Kruijswijk, zat niet meer bij de voorste groep. Wout van Aert mocht daardoor voor zijn eigen kans gaan en bezorgde Jumbo-Visma in de sprint de vierde zege van deze Tour.

Tony Martin leidt de kopgroep.

Tony Martin leidt de kopgroep.

„We hadden afgesproken dat hij zijn krachten zo lang mogelijk zou sparen”, zei Kruijswijk over Van Aert. „We wisten dat het een beetje ’opliep’ op het laatst. Dat was in het voordeel van Wout, denk ik. Na zo’n zware finale is niemand meer fris. Maar hij moest het wel even doen, met al die rappe mannen die er ook nog bij zaten. Hij pakt de rit gewoon. Dan zie je dat we in de breedte ontzettend sterk zijn. We zitten op dag tien van de Tour en staan op vier zeges. We gaan lekker de rustdag in. ”

Dat die vier zeges over drie verschillende renners verdeeld zijn, stemt ploegleider Nico Verhoeven vanzelfsprekend uiterst tevreden. „Als je met drie verschillende renners een rit wint... Dat is wel heel indrukwekkend en ongelooflijk”, aldus Verhoeven, die zijn formatie eerder ook al de ploegentijdrit zag winnen.

Nico Verhoeven

Nico Verhoeven

Van Aert bleef in Albi verrassend veel sprinters voor. De Belg mocht voor zijn eigen kansen gaan omdat Dylan Groenewegen niet meer bij de voorste groep zat. Verhoeven: „Ons nadeel was dat alle sprinters mee waren, behalve Dylan. Wout moest de beste mannen van het ’pak’ kloppen. Daar hoop je wel op, want je weet hoe snel hij is en hoe goed hij in vorm steekt. En in het Critérium du Dauphiné heeft hij al bewezen dat hij die mannen kan kloppen”, aldus Verhoeven.

„Zijn sprint hier was ongelooflijk goed en tekent zijn talent. Hij heeft Elia Viviani gewoon in een rechtstreeks duel geklopt. Dat zegt wel wat. Hij is een grote meneer.”