Nieuws/Sport
157072
Sport

Directeuren Decossaux en Van Breukelen achter tafel

KNVB-top met de billen bloot

Dick Advocaat

Dick Advocaat

Het slechtst bewaarde geheim van Zeist – TELESPORT meldde de komst van bondscoach Dick Advocaat en zijn assistent Ruud Gullit al op 27 april – wordt dinsdagochtend aangekondigd door interim-directeur Jean-Paul Decossaux en technisch directeur Hans van Breukelen van de KNVB. De twee bondscoaches zijn niet beschikbaar en verblijven respectievelijk in Istanbul en Abu Dhabi. Zij worden later officieel gepresenteerd.

Dick Advocaat

Dick Advocaat

Het bondsduo Decossaux-Van Breukelen zal in Zeist laten weten dat Advocaat zo snel als mogelijk Fenerbahçe zal verlaten om Oranje onder zijn hoede te nemen met als doel kwalificatie voor het WK 2018 in Rusland. Oranje staat er na vijf duels slecht voor met een vierde plaats achter Frankrijk, Zweden en Bulgarije. De nummer één kwalificeert zich direct en de nummer twee kan het WK alsnog bereiken via de play-offs in november.

Eigen gang

Haalt Nederland met Advocaat en Gullit de eindronde, dan blijven zij tot en met het WK bij Oranje aan het roer. Naast de aankondiging zullen Decossaux en Van Breukelen opening van zaken geven over het gevoerde traject na het ontslag van Danny Blind, volgend op de nederlaag bij Bulgarije op 25 maart. De zoektocht naar een opvolger resulteerde in een regelrechte soap. Van Breukelen vroeg overal advies over de te volgen weg, maar ging uiteindelijk volledig zijn eigen gang. Nadat Louis van Gaal, Frank de Boer, Ronald Koeman en Roger Schmidt om moverende redenen allemaal niet beschikbaar werden, bleven uiteindelijk Henk ten Cate en Dick Advocaat over.

Hans van Breukelen

Hans van Breukelen

De wijze waarop Van Breukelen het aanpakte om in dit geval Advocaat bondscoach te maken na eerder Ten Cate een toezegging te hebben gedaan, verdient allerminst de schoonheidsprijs. Het heeft het imago van de KNVB ernstig beschadigd. Omdat Van Breukelen zich in weinig kon vinden wat allemaal op straat kwam, wil hij vanochtend zijn ervaringen naar buiten brengen. Hoewel het leed al is geschied.

Rust

Alle partijen hopen na de uiteenzetting van Decossaux en Van Breukelen dat de rust bij de KNVB en rond Oranje snel zal weerkeren. Op 31 mei oefent Oranje tegen Marokko in Agadir, vier dagen later komt Ivoorkust op bezoek en hoopt de KNVB dat Advocaat in dat duel op de bank kan zitten. Op 9 juni staat het WK-kwalificatieduel met Luxemburg op het programma. Zolang Advocaat en Gullit nog niet kunnen starten – het duo wil tegelijk beginnen – nemen interim-bondscoach Fred Grim en keeperstrainer Frans Hoek de honneurs waar onder andere tijdens een trainingsweek in Nederland en een trainingsstage in Portugal.