157253
Wielrennen

Gaat Mollema voor zege op Etna? 'De benen zijn goed'

Bauke Mollema

Bauke Mollema

De naam van de vulkaan is al veelvuldig genoemd. Op dag vijf van deze Giro d’Italia is op de Etna de eerste afspraak gepland tussen de klassementsrenners, met tijdens de rustdag veel twijfels, ook bij de Nederlanders. "Het wordt wel gaaf, denk ik, afhangend van het resultaat”, is Tom Dumoulin voorzichtig.

Bauke Mollema

Bauke Mollema

Zo vroeg in een grote ronde komt een klim van achttien kilometer immers niet heel vaak voor. Meestal is er een langere aanloop naar het hooggebergte, is er meer tijd om de benen te testen. In de afgelopen dagen zijn er echter ’ongemerkt’ toch al vele hoogtemeters overwonnen. Deze slotklim van achttien kilometer naar Monte Etna, met een gemiddelde stijging van 6,6 procent, is nu al de eerste échte graadmeter.

Mogen we aanvallen verwachten van de grote tenoren? "Hopelijk kan ik met de eersten mee”, zegt Bauke Mollema. "Maar je hoopt dat er meer in zit, al hangt ook een hoop af van de weersomstandigheden. Ik heb gehoord dat er een koude harde wind tegen staat. Dan wordt het een tactische klim en moet je zelfs oppassen dat het niet op de kant gaat en het contact met de eerste groep verliest.”

Mollema zou misschien wel kunnen winnen, zo stelt ook Erik Breukink, zeker omdat hij goed kan aankomen. "De afgelopen dagen heb ik gemerkt dat de benen goed zijn. Winnen? Ik hoop dat die kans zich aandient.”