Nieuws/Sport
157272
Sport

Complete elftal kostte nog geen 20 miljoen euro

Grote waardering voor spotgoedkoop Ajax

De opstelling van Ajax thuis tegen Lyon.

De opstelling van Ajax thuis tegen Lyon.

Als Ajax erin slaagt deze zomer één speler te verkopen voor minimaal 20 miljoen euro is het hele elftal dat door technisch directeur Marc Overmars is samengesteld meteen betaald. De ploeg die in de halve finale van de Europa League tegen Olympique Lyon thuis (4-1) in het veld stond, kostte namelijk in zijn totaliteit nog geen 20 miljoen.

De opstelling van Ajax thuis tegen Lyon.

De opstelling van Ajax thuis tegen Lyon.

Overmorgen zal het elftal bij de return in Frankrijk vermoedelijk slechts een iets hogere aankoopsom hebben. Als Nick Viergever (transferbedrag destijds 2,5 miljoen) de plek inneemt van de zelf opgeleide Jairo Riedewald, komt het elftal uit op een slordige 22 miljoen euro. Voor Europese begrippen nog altijd een koopje. Zeker in de wetenschap dat Hakim Ziyech en Davinson Sanchez samen al 16 miljoen euro kostten.

Fluwelen Revolutie

In Europa bestaat grote waardering voor het aankoop- en opleidingsbeleid van Ajax, dat de club na de Fluwelen Revolutie van Johan Cruijff voor ogen had. De kern van het Ajax-elftal zou zelf opgeleid moeten zijn, aangevuld met (Europese) talenten die op hun zestiende voor een opleidingsvergoeding of lage transfersom aan de Ajax-opleiding zijn toegevoegd. Voor posities waar de academie geen of onvoldoende talenten levert, moeten spelers met een duidelijke meerwaarde – als Sanchez (5 miljoen) of Ziyech (11 miljoen) – worden gekocht.

Fooi

Tegen Lyon-thuis stond er een half elftal dat geen cent heeft gekost. Kenny Tete, Matthijs De Ligt, Riedewald en Klaassen zijn producten van de eigen opleiding en Lasse Schöne kwam transfervrij. Neem daarbij de fooi van 3,5 ton voor Kasper Dolberg en 2,5 ton voor André Onana en iedereen begrijpt dat Ajax de voorbije seizoenen gouden zaken heeft gedaan.