Nieuws/Sport
157499
Sport

Van Breukelen: 'Tijd zal leren of we goede keuze hebben gemaakt'

Hans van Breukelen

Hans van Breukelen

"Ik ben heel blij met de benoeming van Dick Advocaat en Ruud Gullit", zo stelde KNVB-technisch directeur Hans van Breukelen dinsdagmorgen over de aanstelling van de nieuwe bondscoach van Oranje en zijn assistent. "Ik ben heel blij dat zij de handschoen op hebben gepakt en het willen gaan doen. De tijd zal leren of wij de goede keuze hebben gemaakt."

Hans van Breukelen

Hans van Breukelen

"Ik heb bij een tiental mensen informatie ingewonnen over Henk ten Cate", aldus Van Breukelen over de andere kandidaat voor het bondscoachschap. "Ik heb goede en lange gesprekken met hem gehad. Ook over wat anderen over hem vertelden."

Bekijk ook op telesport.nl - VIDEO - Van Breukelen laat toekomst in het ongewisse - VIDEO - Van Breukelen: 'Heel erg blij dat Ten Cate niet de bondscoach is geworden'

"Ik denk in koppeltjes. Ik wilde bijvoorbeeld een introvert en een extrovert persoon bij elkaar, twee mensen die complementair zijn aan elkaar. Zo kwamen we bij Advocaat/Gullit en Ten Cate/Fred Rutten. Toen Rutten liet weten niet te willen, viel voor mij dat koppeltje weg." Of Ten Cate wél bondscoach was geworden als Rutten 'ja' had gezegd, wilde Van Breukelen niet zeggen. "Dat is hypothetisch en die keuze was er dus niet."

Fenerbahçe

"Op dit moment moeten sentimenten aan de kant worden gezet en kwaliteiten voorop staan", aldus Van Breukelen over het feit dat Advocaat Oranje eerder nog verliet voor Fenerbahçe. De toenmalige assistent had een clausule in zijn contract die dat mogelijk maakte. "Die heeft hij nu niet..."

Advocaat en Gullit hebben met de KNVB overeenstemming bereikt over een contract tot november. Tegen die tijd is duidelijk of Oranje aan het WK in Rusland mag deelnemen. Als het Nederlands elftal het WK haalt, zitten Advocaat en Gullit in Rusland ook op de bank. Als zij dat niet halen, zal de KNVB op zoek gaan naar een nieuwe bondscoach.

Fred Grim

Fenerbahçe speelt op 31 mei mogelijk de Turkse bekerfinale en treedt op 4 juni aan in de laatste competitiewedstrijd tegen Adanaspor. Oranje oefent op 31 mei al tegen Marokko en belegt in de aanloop naar die interland een trainingskamp in Nederland en Portugal. Voor de WK-kwalificatiewedstrijd van 9 juni tegen Luxemburg voetbalt Oranje ook nog een vriendschappelijk duel met Ivoorkust (4 juni).

"We wagen nog een uiterste poging om Advocaat eerder hier te krijgen'', zei Van Breukelen. "Zo lang dat dit niet het geval is, blijft Fred Grim het Nederlands elftal leiden. Dick en Ruud stappen er als duo in. Fred Grim zal uiteraard wel alles in overleg met Advocaat doen.'' Grim zal ook onder Advocaat tot de staf van Oranje behoren.