Sport/Voetbal
1577107549
Voetbal

Spelers van Hatayspor spoorloos: mogelijk ligt hij nog onder puin

Sprake van persoonsverwisseling rond ’geredde’ Atsu: voetballer nog onder puin

Christian Atsu in 2020 voor een wedstrijd van zijn toenmalige club Newcastle United.

Christian Atsu in 2020 voor een wedstrijd van zijn toenmalige club Newcastle United.

Christian Atsu ligt naar alle waarschijnlijkheid nog steeds onder het puin na de aardbeving op de grens van Turkije en Syrië. Dinsdag werd gemeld dat de Ghanese voetballer van Hatayspor was gered. Inmiddels is duidelijk dat er sprake is geweest van een persoonsverwisseling.

Christian Atsu in 2020 voor een wedstrijd van zijn toenmalige club Newcastle United.

Christian Atsu in 2020 voor een wedstrijd van zijn toenmalige club Newcastle United.

„Toen we hoorden dat 'hij was gevonden' zijn we naar het ziekenhuis gegaan om hem te zoeken, maar hij was er niet. Op dit moment moeten we accepteren dat hij nog niet is gevonden”, aldus clubarts Gürbey Kahveci tegenover Hurriyet.

Woensdag liet de manager van Atsu al doorschemeren dat de vreugde na het eerdere nieuws voorbarig was. ,,Na de update van gisteren door de club dat Christian levend uit het puin was gered, moeten we de huidige verblijfplaats van Christian nog bevestigd krijgen. Zoals u zich kunt voorstellen, blijft dit een vreselijke tijd voor zijn familie. We doen er alles aan om Christian te lokaliseren.”

Ook Hatayspor-trainer Volkan Demirel stoorde zich aan de verhalen over Atsu. „Schrijf alsjeblieft niet dat hij het heeft overleefd zonder er zeker van te zijn dat hij het heeft overleefd. De families worden heen en weer geslingerd tussen hoop, verdriet en pijn. Er is nog geen nieuws.”

Betrouwbare Turkse media tekenden dinsdag uit de mond van Mustafa Özat, manager van Hatayspor, op dat Atsu was gevonden en in veiligheid was gebracht. „Christian is met verwondingen uit het puin gehaald. Helaas ligt onze sportief directeur Taner Savut nog steeds onder de brokstukken.” Ook de Ghanese voetbalbond meldde daarop dat Atsu was gered.

De voetballer, die in het verleden onder contract stond bij Chelsea, vervulde zondagavond als invaller nog een heldenrol vervuld voor Hatayspor door als invaller in de zevende minuut van de blessuretijd de winnende treffer te maken in de wedstrijd tegen Kasimpasa (1-0).

Andere sporters

Verschillende andere voetballers zijn overleden of worden nog vermist. Doelman Ahmet Eyüp Türkaslan, actief op het tweede niveau van Turkije bij Malatyaspor, is overleden. Hatayspor en Gaziantep, voetbalclubs actief op het hoogste Turkse niveau, zijn afkomstig uit de zwaarst getroffen regio's van het land. Hun spelers zijn per vliegtuig overgebracht naar veiliger gebied.

Gaziantep-volleybalster Betül Coban Cakır overleefde ramp niet, net als haar man. Basketbalinternational Nilay Aydogan kwam vast te zitten onder het puin in de zwaar getroffen provincie van Malatya en is vooralsnog niet bevrijd.