Sport/Tennis
1577585469
Tennis

Tennisbond WTA schrapt toernooien in China vanwege situatie rond Peng Shuai

Zorgen rond Peng Shuai blijven.

Zorgen rond Peng Shuai blijven.

Tennisbond WTA schrapt de komende toernooien in China. Het bestuur, met voorzitter Steve Simon, heeft dat besloten omdat de Chinezen geen verbetering tonen in de situatie rond speelster Peng Shuai.

Zorgen rond Peng Shuai blijven.

Zorgen rond Peng Shuai blijven.

De 35-jarige Peng, voormalig nummer 1 van de wereld in het dubbelspel, beschuldigde begin november op het Chinese sociale medium Weibo voormalig vicepremier Zhang Gaoli van seksueel misbruik. Haar zorgwekkende boodschap verdween al snel van het internet en van de tennisster werd nadien gedurende ruim twee weken niets meer vernomen.

Simon stuurde twee e-mails naar Peng en kreeg daar ook een reactie op, maar volgens de WTA waren de antwoorden van de tennisster „duidelijk beïnvloed door anderen.” De WTA dreigde eerder al China te mijden en nu zijn die woorden omgezet in daden.

„Chinese functionarissen hebben de mogelijkheid gekregen om deze censuur stop te zetten, aantoonbaar te bewijzen dat Peng vrij is en in staat is om zonder inmenging of intimidatie te spreken”, aldus Simon. „Helaas heeft het leiderschap in China deze zeer ernstige kwestie niet op een geloofwaardige manier aangepakt. Hoewel we nu weten waar Peng is, heb ik ernstige twijfels of ze vrij en veilig is en niet onderworpen is aan censuur, dwang en intimidatie. De WTA is duidelijk geweest. We herhalen onze oproep voor een volledig en transparant onderzoek, zonder censuur, naar de beschuldiging van seksueel misbruik van Peng Shuai.”