Sport/Tennis
157856596
Tennis

Dubbeltitel prooi voor Koolhof

Ontketende Van Rijthoven doet het onmogelijke en verslaat Medvedev in finale Rosmalen

Tim van Rijthoven na zijn sensationele zege op Medvedev

Tim van Rijthoven na zijn sensationele zege op Medvedev

rosmalen - Tim van Rijthoven heeft voor een ongekende stunt gezorgd door Daniil Medvedev te verslaan in de finale van de Libéma Open in Rosmalen. De Nederlander speelde een geweldige partij en liet Medvedev met name in de tweede set volledig kansloos: 6-4, 6-1. Van Rijthoven schurkt met zijn spectaculaire toernooizege direct tegen de top-100 van de ATP-ranking aan.

Tim van Rijthoven na zijn sensationele zege op Medvedev

Tim van Rijthoven na zijn sensationele zege op Medvedev

Van Rijthoven vloog brutaal uit de startblokken en noteerde na eerst zijn eigen service te hebben gehouden direct een break. Bij de stand van 0-2 moest Medvedev even naar de kant voor een bloedneus, wat een vrij lange behandeling tot gevolg had en het momentum dus volledig uit het duel haalde. Van Rijthoven liet zich er duidelijk niet door van de wijs brengen en noteerde terug op het gras direct een ace, al moest hij de game wel aan Medvedev laten die daarmee dus de vroege break tegen ongedaan maakte.

Desalniettemin kon Van Rijthoven goed bijblijven me de nummer twee van de wereldranglijst, die vanaf komende maandag de bovenste plek op de mondiale rangschikking in zal nemen. Sterker nog: de 25-jarige Nederlander pakte met dank aan een volgende break de eerste set met 6-4. Een gigantische opsteker voor de thuisspelende Van Rijthoven, en Medvedev wist dat hij van ver moest komen.

Dominante tweede set

Dat bleek wel bij het begin van de tweede set, waar Van Rijthoven op eigen service direct een love-game noteerde. Medvedev zag het met lede ogen aan en liet zich er zelfs toe verleiden zijn racket gefrustreerd tegen het gras te slaan. Van Rijthoven voelde dat natuurlijk ook, en begon voorzichtig de dienst uit te maken. Het werd 0-3 en op dat moment brak de Nederlander zijn veel hoger aangeslagen opponent opnieuw. Medvedev had het niet en maakte slordige fout op slordige fout.

Medvedev had een moeilijke middag in Rosmalen

Medvedev had een moeilijke middag in Rosmalen

De tweede set leek dan ook een walk-over te worden, want Van Rijthoven liep uit naar 5-0 en kon de toernooizege ruiken. Hij zou daarmee de laagstgeklasseerde speler worden die dit seizoen een ATP-titel pakt en bovendien de eerste Nederlander met een eindzege in een ATP-toernooi sinds Robin Haase in 2012.

Bij 5-0 zorgde Medvedev er in ieder geval voor dat hij van de hatelijke nul af kwam, waarna Van Rijthoven mocht serveren voor de titel. Daarmee begon hij weer geweldig, want zijn eerste service was direct een ace, al moest de umpire daar even over nadenken. Direct denderde hij door naar 40-0, waardoor er drie matchpoints te spelen waren. De eerste was direct raak, waarmee de ongekende droom van Van Rijthoven werkelijkheid werd.

Tim van Rijthoven na zijn daverende stunt

Tim van Rijthoven na zijn daverende stunt

Wildcard

Van Rijthoven bedankte na afloop van zijn sensationele optreden in de finale in Rosmalen de organisatie van het Brabantse grastoernooi. Toernooidirecteur Marcel Hunze kende hem een wildcard toe.

„Bedankt voor de wildcard, want zonder jullie was dit niet eens mogelijk geweest en had ik waarschijnlijk deze week een challenger in Engeland gespeeld”, zei Van Rijthoven, die zijn speech in het Engels hield.

„Dit is nieuw voor mij en het duurt even om dit te beseffen. Wat een droom was deze week voor mij”, aldus de 25-jarige nummer 205 van de wereld. „Ik wil mijn team bedanken dat ze nederig zijn gebleven, want ze hebben het niet groter gemaakt dan het is. We kunnen toevallig goed tegen een gele bal aan slaan.”

Van Rijthoven noteerde tegen Medvedev een van de meest verrassende uitslagen van dit seizoen. „Je bent een geweldige speler en ik heb je veel op televisie gezien”, zei de onervaren Nederlander. „Het was al een droom om tegen je te spelen. Ik weet zeker dat je nog veel titels gaat pakken en hoop je vaker tegen te komen in de toekomst.”

Van Rijthoven gaat bijna honderd plekken stijgen op de wereldranglijst. „Hopelijk sta ik hier volgend jaar weer, precies op dezelfde plek”, sloot hij strijdlustig af. Van Rijthoven is na zijn zege de nummer drie van Nederland en bezet vanaf maandag de 106e positie op de wereldranglijst.

Complimenten van Medvedev

„Om meteen in je eerste finale de nummer 2 van de wereld weg te slaan, moet een goed gevoel zijn”, zei Medvedev. „Gefeliciteerd en ga zo door. Ik ken je uit de juniorentijd: je hebt het talent en het is nu een kwestie van meer wedstrijden en toernooien op deze manier spelen.”

Medvedev, die maandag Novak Djokovic aflost als mondiale nummer 1, greep naast zijn eerste titel van 2022. „Vandaag was een pijnlijke nederlaag. Ik kwam voor de titel, maar hopelijk weet ik die de volgende keer te pakken. Ik heb hier in Rosmalen mijn eerste overwinning op de tour geboekt en ik voel me altijd thuis hier. Ik kom waarschijnlijk terug om een nieuwe poging te wagen.”

Medvedev (26) deed in Rosmalen onder neutrale vlag mee. Hij is later deze maand niet welkom op Wimbledon, omdat het grastoernooi tennissers uit Rusland en Belarus weert vanwege de oorlog in Oekraïne.

Dubbelspel naar Koolhof en Skupski

Wesley Koolhof heeft samen met zijn Britse partner Neal Skupski het dubbelspel gewonnen op het grastennistoernooi van Rosmalen. Koolhof en Skupski waren in de finale met 4-6 7-5 10-6 te sterk voor de Australiërs Matthew Ebden en Max Purcell.

Koolhof en Skupski, die als tweede geplaatst waren, stonden met 6-4 en 3-1 achter. Ze kwamen in de tweede set terug tot 3-3, plaatsten bij 6-5 een break en hadden in de beslissende matchtiebreak continu het initiatief.

Zilerwerk voor Wesley Koolhof (r.) en zijn dubbelpartner

Zilerwerk voor Wesley Koolhof (r.) en zijn dubbelpartner

Voor Koolhof en Skupski was het al hun vijfde titel van het seizoen. Ze waren ook al het beste koppel in Melbourne, Adelaide, Doha en op het masterstoernooi van Madrid.

De 33-jarige Koolhof is de eerste Nederlandse winnaar van het mannendubbelspeltoernooi in Rosmalen sinds 2014. Acht jaar geleden zegevierde Jean-Julien Rojer, samen met de Roemeen Horia Tecau.