1578909
Sport

Feyenoorders staan versteld van Van Persie

Robin van Persie

Robin van Persie

ROTTERDAM - De spelers van Feyenoord kijken de ogen uit met Robin van Persie in hun midden. In twee trainingen met de spits, die vanavond tegen FC Utrecht al op de bank zit, zien zij dat de klasse ervan af spat. Wereldklasse.

Robin van Persie

Robin van Persie

Door Robin Jongmans

"Zijn balbehandeling, aannames, basistechniek, de manier waarop hij beweegt, ballen inspeelt, handelt in situaties, ballen afmaakt met twéé benen… Hij schiet bijna alles erin", laat Sofyan Amrabat merken dat hij naar ongeveer alles met bewondering heeft gekeken de afgelopen dagen. Waar Giovanni van Bronckhorst koeltjes opmerkt dat hij ‘de Robin heeft gezien die hij kent’ vanuit zijn eigen spelerscarrière en hun gezamenlijke tijd bij Oranje, daar zien de spelers aan alles dat er een bijzondere speler is teruggekeerd in De Kuip.

Superspits

Sven van Beek vindt het schitterend dat het nu zo ver is. "Als spelers heb je het onderling wel over of hij echt terug zou komen. Het duurde maar en duurde maar. Het is fantastisch dat een grootheid is teruggekeerd op het oude nest. Ik kijk ernaar uit om elke dag tegenover hem te staan op trainingen. Hij is een superspits waarvan ik veel kan leren. Als je zijn aannames ziet, die zijn perfect. Dan zie je hoe belangrijk dat is om een vervolg te creëren. Ik ben persoonlijk wel trots dat ik het nog kan meemaken om met hem te voetballen", zegt de verdediger over de nu 34-jarige Van Persie, die bij zijn presentatie voor een recorddrukte zorgde in de perskamer van De Kuip.

Dat ging aanvankelijk nog langs de spelersgroep heen. "Maar later zie je wat beelden en dan zie je dat een groot speler terugkomt", zegt Amrabat, die denkt dat Feyenoord heel snel plezier aan de topscorer aller tijden van Oranje zal beleven. "In mijn ogen is hij er wel klaar voor. We weten niet hoe wedstrijdfit hij is, maar ik denk dat hij zo mee kan."

Al zal Van Bronckhorst nog voorzichtig zijn met de aanvaller, waarbij voor de 21-jarige Amrabat hetzelfde geldt als voor Van Beek (23). De eerste dribbels en goals van Van Persie zo’n zestien jaar geleden in Feyenoord-shirt hebben ze nauwelijks bewust meegekregen. "Maar ik zag hem wel bij Arsenal en Manchester United, waar hij geweldige tijden kende en heel veel goals heeft gemaakt’’, zegt van Beek. „En natuurlijk blijft het moment tegen Spanje op het WK van 2014, waarbij hij met die kopgoal tegen Spanje over het veld vloog, het meeste bij."

Flying Dutchman

"De Flying Dutchman’’, lacht Amrabat, die maandag voor het eerst dan wel een wereldster de kleedkamer zag binnenwandelen, maar ook een heel normale. "Hij is heel relaxt, is niet zo’n type die heel erg op de voorgrond zal treden, maar hij dwingt natuurlijk wel enorm veel respect af. Hij heeft iedereen een handje gegeven, maar hoefde zich natuurlijk niet voor te stellen. Iedereen weet wie hij is."

"Hij is heel erg open en maakt met iedereen een praatje", zegt Van Beek, die net als zijn medespelers ook weer niet direct aan zijn lippen hing. Lachend: „Laat hem hier eerst maar rustig terug zijn. Daar mogen we in ieder geval blij mee zijn. Ik denk dat hij ons heel goed kan helpen."

Van Bronckhorst, die vanavond met Dylan Vente in de spits begint voor de geschorste Nicolai Jørgensen, liet weten dat dit mogelijk vanavond al kan. "We zullen kijken of we hem kunnen of moeten gebruiken.’’