Nieuws/Sport
1579859652
Sport

Sarah Sjöström onttroont Ranomi Kromowidjojo als wereldkampioene op 50 vrij

Ranomi Kromowidjojo baalt.

Ranomi Kromowidjojo baalt.

ABU DHABI - Ranomi Kromowidjojo heeft op de slotdag van de WK kortebaan in Abu Dhabi genoegen moeten nemen met het zilver op de 50 meter vrije slag. De Groningse, die bij de vorige drie WK’s in het 25-meterbad het goud veroverde op de kortste afstand, werd verslagen door Sarah Sjöström. De Zweedse zegevierde in 23,08 seconden, Kromowidjojo tikte als tweede aan in 23,31.

Ranomi Kromowidjojo baalt.

Ranomi Kromowidjojo baalt.

De drievoudig olympisch kampioene prolongeerde zondag wel haar wereldtitel op de 50 meter vlinderslag. ’Kromo’ zwom dinsdag mogelijk haar laatste race. Het boegbeeld van de Nederlandse zwemploeg gaat tijdens de feestdagen nadenken over haar toekomst. De kans is aanwezig dat Kromowidjojo net als Femke Heemskerk een punt achter haar carrière zet.

De Groningse leidde de Nederlandse estafetteploeg dinsdag naar brons op de 4x50 vrij en sloot het toernooi daarna af met zilver op de individuele 50 meter. Daardoor bracht Kromowidjojo haar totaalaantal medailles op de WK kortebaan op 28.

„Ik had natuurlijk graag willen winnen, maar Sarah maakt het mij nooit makkelijk. Ik ben nu de meest gedecoreerde zwemster ooit en heb Katinka Hosszú verslagen wat betreft het totale aantal gewonnen medailles. Ik had het heel tof gevonden om als eerste vrouw vijf keer goud op één afstand te winnen. Dat zijn er nu vier geworden en één keer zilver”, aldus de zwemster, die in 2010 in Dubai voor het eerst de 50 vrij won. „Het was een mooi jaar en tot besluit een superweek. Pittig, maar ook heel goed. Ik ben wel trots op mezelf.”

Estafetteploegen sluiten WK af buiten de medailles op 100 wissel

De Nederlandse estafetteploegen hebben de WK kortebaan in Abu Dhabi niet kunnen afsluiten met een medaille op de 4x100 meter wisselslag. De mannen eindigden als zesde, de vrouwen werden zevende.

De zwemmers Stan Pijnenburg, Arno Kamminga, Nyls Korstanje en Luc Kroon tikten aan in 3.26,59. Het goud ging naar Italië in 3.19,76, gevolgd door de Verenigde Staten en Rusland.

Bij de vrouwen won het Zweedse kwartet in 3.46,20, voor Canada (zilver) en China (brons). De Nederlandse zwemsters Maaike de Waard, Kim Busch, Tessa Giele en Marrit Steenbergen eindigden als zevende in 3.53,97.