Sport/Schaatsen
1583448112
Schaatsen

Nederlandse wint 1500 meter

Schulting knalt naar Europese titel

Suzanne Schulting in actie tijdens de EK in Hongarije.

Suzanne Schulting in actie tijdens de EK in Hongarije.

Suzanne Schulting heeft zaterdag haar Europese titel op de 1500 meter geprolongeerd. In het Hongaarse Debrecen rekende de olympische kampioene op dominante wijze af met de concurrentie.

Suzanne Schulting in actie tijdens de EK in Hongarije.

Suzanne Schulting in actie tijdens de EK in Hongarije.

Ze hield de Italiaanse Arianne Fontana met speels gemak achter zich. De zevenvoudig Europees kampioen allround werd tweede. De Duitse Anna Seidel veroverde het brons.

„Het toernooi is nu echt begonnen en ik open met goud”, aldus Schulting in een eerste reactie. „Het kan niet beter.”

Schulting veroverde vorig seizoen in Dordrecht de Europese allroundtitel, mede dankzij goud op de 1500 meter. Later haalde ze ook de wereldtitel allround binnen.

De 22-jarige kampioene is opnieuw bezig aan een uitstekend seizoen, met diverse overwinningen in het wereldbekercircuit. Begin deze maand veroverde ze met overmacht de Nederlandse titel, met drie afstandszeges.

Schulting komt later op zaterdag ook nog in actie op de 500 meter en op de aflossing.

Aflossingsploegen naar de finale

De twee Nederlandse aflossingsteams hebben zich bij de EK shorttrack in Hongarije comfortabel geplaatst voor de finale op zondag. Zowel de vrouwen- als de mannenploeg van bondscoach Jeroen Otter zegevierde in de halve eindstrijd.

Namens Oranje verschenen Suzanne Schulting, Lara van Ruijven, Rianne de Vries en Yara van Kerkhof voor de race over 3000 meter op het ijs. Dit viertal veroverde vorig seizoen in Dordrecht de Europese titel op dit onderdeel.

Bij de mannen kwamen Daan Breeuwsma, Dennis Visser, Itzhak de Laat en Sven Roes op de race over 5000 meter in actie. Nederland eindigde vorige winter bij de EK als tweede achter Hongarije.