158724
Wielrennen

Polanc heerst op vulkaan, Jungels grijpt roze trui

Dumoulin, Mollema en Kruijswijk sterk op Etna

Tom Dumoulin werd knap zesde.

Tom Dumoulin werd knap zesde.

Jan Polanc heeft dinsdag de eerste bergrit van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De Sloveen van UAE zegevierde in de vierde etappe, nadat hij als enige van een kopgroep van vier had weten stand te houden. In totaal reed hij 175 kilometer in de aanval.

Tom Dumoulin werd knap zesde.

Tom Dumoulin werd knap zesde.

Ilnur Zakarin won na een late uitbraak de strijd van de kopmannen. De Rus van Katusha, die tijdens de tweede en derde dag al tijd had verloren, werd tweede op 19 seconden.

Jan Polanc komt juichend over de streep. Op de achtergrond Ilnur Zakarin.

Jan Polanc komt juichend over de streep. Op de achtergrond Ilnur Zakarin.

Tom Dumoulin finishte op tien tellen van Zakarin als zesde in een groepje klassementsmannen. Ook Bauke Mollema (negende) en Steven Kruijswijk maakten deel uit van dat gezelschap. Evenals Bob Jungels, die op die manier de roze trui overnam van zijn Quick-Step Floors-teamgenoot Fernando Gaviria. De Luxemburger heeft een voorsprong van zes seconden op Geraint Thomas (Sky). Dumoulin en Mollema hebben tien seconden achterstand en staan zevende en achtste in het algemeen klassement.

Fernando Gaviria wist dinsdag al voor de start dat hij zijn roze trui zou gaan kwijtraken.

Fernando Gaviria wist dinsdag al voor de start dat hij zijn roze trui zou gaan kwijtraken.

Gaviria, die zondag met een ritzege de roze trui had veroverd, plooide al vroeg op de Etna. Na een aantal kilometers kopwerk voor Jungels besloot de Colombiaanse sprinter dat hij zijn benen mocht gaan sparen voor de spurtersrit van woensdag. 

Etna

De 1187 meter hoge Etna vormde dinsdag het decor van de finale, maar van een ontploffing was nooit sprake op de nog altijd actieve vulkaan, die 18 kilometer lang is en een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6 procent heeft.

Het profiel van de vierde etappe.

Het profiel van de vierde etappe.

Vincenzo Nibali was de eerste topper die besloot aan te vallen. De Italiaan van Bahrain-Merida plaatste op 2,5 kilometer van de meet een versnelling, maar mede vanwege de stevige windstoten werd de tweevoudig winnaar snel teruggegrepen. 

Dumoulin

Dumoulin toonde zich ook nog even, maar de acceleratie van de Nederlandse Sunweb-kopman was niet ferm genoeg. Zakarin raakte wel weg, maar omdat de Rus zijn kruid lang droog had gehouden, kon hij Polanc niet meer bedreigen. 

Val Kruijswijk

De sprint van het peloton richting de voet van de Etna verliep niet geheel vlekkeloos. De voorste renners letten bij een bocht rechtsaf niet goed op en gingen rechtdoor. Kruijswijk kneep in de remmen, maar kon een val niet meer verhinderen. De kopman van LottoNL-Jumbo zat echter snel weer op zijn fiets en finishte uiteindelijk met zijn landgenoten in de groep der favorieten.