Sport/Schaatsen
1589375273
Schaatsen

Shorttrackers winnen tijdens wereldbeker in eigen land

Video: Schulting én Knegt laten Dordrecht juichen

Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting tijdens een training.

Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting tijdens een training.

Suzanne Schulting heeft het thuispubliek in Dordrecht laten juichen bij de wereldbeker shorttrack.

Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting tijdens een training.

Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting tijdens een training.

De Friezin veroverde op spectaculaire wijze het goud op de 1500 meter, de afstand waarop ze kortgeleden haar Europese titel prolongeerde.

Schulting verborg zich in de finale lang in de achterhoede en zette twee ronden voor het einde de aanval in. Het lukte haar op de meet haar schaats nog net voorbij die van de Zuid-Koreaanse Kim Ji-Yoo te steken. Een andere Zuid-Koreaanse, Noh Ah-rum, eindigde als derde.

Het was haar derde wereldbekerzege op de 1500 meter. Schulting won eerder dit seizoen ook de afstand in het Japanse Nagoya en het Duitse Dresden.

„Het was zenuwslopend”, blikte de olympische kampioene op de 1000 meter terug op de finale bij de NOS. „Ik had in de halve finale veel te veel gedaan en was daarin te onrustig. Ik wist ook dat het een snelle race zou worden met drie Zuid-Koreanen, dus het enige wat ik moest doen was rustig blijven en me sparen voor een eindschot. Het is wel prachtig om het in een uitverkocht Dordrecht te flikken.”

Sjinkie Knegt

Sjinkie Knegt won bij zijn rentree in het wereldbekercircuit de B-finale van de 1500 meter. De Fries liet in de race in Dordrecht een glimp van de ’oude’ Sjinkie zien, van voor zijn ernstige ongeval met een houtkachel. Hij plaatste een flitsende versnelling in de slotronde en troefde onder anderen zijn landgenoten Sven Roes en Friso Emons af.

De A-finale werd een prooi voor de Zuid-Koreaan Park Ji-won.

Knegt stond ruim een jaar aan de kant nadat hij bij het ongeval in zijn huis derdegraads brandwonden had opgelopen. De Fries moest lang revalideren en kon pas begin dit seizoen voorzichtig weer met trainingen beginnen. De shorttracker uit Bantega wilde op de NK shorttrack al terugkeren, maar moest van bondscoach Jeroen Otter nog enkele weken wachten voor zijn comeback.

Itzhak de Laat

Itzhak de Laat pakte een bronzen medaille op de 1000 meter. De Nederlander reed een sterke finale, maar kwam vlak voor het einde ten val. Eremetaal leek verkeken, maar door de diskwalificatie van de Zuid-Koreaan Park In-wook, schoof De Laat in de eindstand alsnog door naar de derde plaats.

De Zuid-Koreaan Kim Dag-yeom won het goud, het zilver ging naar de Canadees Cedrik Blais

Lara van Ruijven

Lara van Ruijven greep bij de vrouwen naast een medaille op de 1000 meter. Ze eindigde als vijfde in finale. Het goud was voor de Zuid-Koreaanse Lee Yu-bin.

Aflossingsploegen

Knegt haalde met het relayteam de finale van de 5000 meter aflossing. De ’Schicht uit Bantega’ hield keurig stand in het kwartet, dat dankzij een sterk eindschot van De Laat als tweede eindigde in hun reeks van de halve finales. Daan Breeuwsma en Sven Roes completeerden het viertal.

Het vrouwenteam plaatste zich overtuigend voor de finale van de 3000 meter. Het kwartet met Schulting, Rianne de Vries, Yara van Kerkhof en Van Ruijven won met bijna speels gemak hun halve finale voor Canada, Japan en Frankrijk.