158981
Tennis

Van Lottum kraakt beleid tennisbond

'Het was nog nooit zo slecht als nu'

John van Lottum

John van Lottum

John van Lottum heeft vernietigend uitgehaald richting de Nederlandse tennisbond. De voormalig tennisser, die op zijn hoogtepunt de nummer 62 van de wereld was, vindt dat bestuurders grotendeels schuldig zijn aan de vaderlandse malaise.  

John van Lottum

John van Lottum

“Ik kan mij, vanaf mijn eigen tijd als beginnend prof tot nu, niet herinneren dat het ooit zo slecht gesteld is geweest met het Nederlandse tennis", aldus Van Lottum in gesprek met Sport Knowhow XL.

"In mijn ogen kun je maar twee spelers serieus nemen. Alleen bij Robin Haase en Kiki Bertens krijg ik het idee dat ze het maximale uit hun carrière willen halen. Voor de rest is er niks. Kijk naar spelers als Igor Sijsling en Thiemo de Bakker. Dat zijn passanten. Het ontbreekt hen aan de absolute wil om internationaal mee te tellen en het trieste is dat die situatie eigenlijk door de structuur van de tennisbond in stand wordt gehouden. Het is altijd: pappen en nathouden. Er wordt een poldermodel gehanteerd, niemand durft harde beslissingen te nemen. Terwijl je dat op topsportniveau juist wel moet durven."

“Het is echt vijf voor twaalf. De sport zit in een neerwaartse spiraal en voorlopig is het einde niet in zicht. De KNLTB kent, als wel meer bonden, een laag met allemaal bestuursleden. Er zitten momenteel mensen bij de bond die geen idee hebben wat topsport inhoudt en wat het met zich meebrengt. Terwijl je het bij tennis het wel over een wereldsport hebt. Ik noem het maar een gentlemen’s club, een groepje oude vrienden, old friends. Ze opereren vanuit clichégedachten, ze hebben zelf nooit hoog internationaal getennist. Ze willen er graag bij horen. Voorzitter Rolf Thung, die inmiddels is afgetreden, en bestuurslid toptennis Martin Koek zijn de sprekende voorbeelden van mensen die het op die manier fantastisch vinden. Zij willen graag rond die sport hangen, maar hebben eigenlijk niet de vereiste kennis en namen de laatste jaren wel alle grote beslissingen."