Nieuws/Sport
15906
Sport

Amerikaan volgt Hoedt op als trainer van atlete

Hassan kiest voor omstreden coach Salazar

Sifan Hassan.

Sifan Hassan.

Atlete Sifan Hassan gaat in het Amerikaanse Portland trainen bij voormalige marathontopper Alberto Salazar. De wereldkampioene indoor 1500 meter zei dinsdag dat ze kiest voor een trainer die 100 procent aandacht voor haar heeft.

Sifan Hassan.

Sifan Hassan.

Salazar is omstreden. De 58-jarige Amerikaan van Cubaanse komaf raakte vorig jaar in opspraak door een documentaire van de BBC, waarin de coach werd beticht van experimenteren met verboden middelen. Salazar traint onder anderen de Britse topatleet Mo Farah, viervoudig olympisch kampioen op de lange afstanden (5000 en 10.000 meter).

Onderzoek

Salazar ontkent de aantijgingen, maar er loopt nog altijd een onderzoek naar hem door antidopinginstanties. Atletenmanager Jos Hermens, die Hassan onder zijn hoede heeft, verwacht dat uit dat onderzoek niets schokkends komt. "Ik heb uiteraard navraag gedaan, maar zoals ik het inschat is er niets aan de hand. Ik ben er van overtuigd dat Sifan in goede, veilige en schone handen is", zei hij.

De 23-jarige Hassan is geboren in Ethiopië en vluchtte als meisje naar Nederland. Sinds 2013 heeft ze een Nederlands paspoort. Ze verbrak na de Olympische Spelen in Rio de samenwerking met Honoré Hoedt, die haar vier jaar lang begeleidde en voerde naar onder meer de Europese titel op de 1500 meter in 2014, de Europese crosstitel in 2015 en dit voorjaar de wereldtitel indoor op de 1500 meter.

'Ik miste professionaliteit'

Een hinderlijke blessure dwarsboomde haar voorbereiding op de Spelen in Rio, waardoor ze daar buiten de medailles bleef. Ze besloot na Rio haar heil in Amerika te zoeken. "Ik ben dankbaar voor wat hij voor mij heeft gedaan, maar ik miste de professionaliteit. Ik wil een coach die 100 procent gefocust is op de atleet."

Hassan kiest ook voor de intensieve begeleiding die ze bij Salazar op de Nike Campus in Portland krijgt. "Als ik daar ga trainen zijn er altijd meerdere coaches die me begeleiden en staat er altijd een fysiotherapeut en krachttrainer klaar. Dit is waar ik behoefte aan heb. Ik heb daar al fysieke tests gedaan en ik ben zwakker dan andere atleten. Dat betekent dat ik nog sneller kan worden."