Sport/Wielrennen
1590933608
Wielrennen

Fransman Victor Lafay pakt fraaie solozege in Giro d’Italia, Attila Valter behoudt roze

Victor Lafay met de fraaie zege

Victor Lafay met de fraaie zege

GUARDIA SANFRAMONDI - De achtste etappe in de Giro d’Italia is - zoals vooraf al gedacht - gewonnen door een vluchter. De Fransman Victor Lafay (Cofidis) bleek de sterkste in de slotfase in de rit over 170 km van Foggia naar Guardia Sanframondi.

Victor Lafay met de fraaie zege

Victor Lafay met de fraaie zege

Voor Cofidis was het de eerste dagzege in de Giro sinds 2010.

Lafay maakte, in de rit over 170 kilometer van Foggia naar Guardia Sanframondi, deel uit van een al vrij snel ontstane kopgroep van negen renners. Lafay had gezelschap van de Belgen Victor Campenaerts en Kobe Goossens, de Portugees Nelson Oliveira, de Italianen Francesco Gavazzi en Giovanni Carboni, de Duitser Nikias Arndt, de Colombiaan Fernando Gaviria en de Fransman Alexis Gougeard.

Lafay maakte het verschil in het slotklimmetje naar Guardia Sanframondi en kwam solo aan, voor Gavazzi en Arndt.

Het peloton met de klassementsmannen kwam op ruime achterstand binnen, maar de klassementsmannen hielden zich schuil.

Attila Valter (Groupama-FDJ) behield de roze leiderstrui. De Hongaar kwam over de finish in de groep met favorieten, onder wie ook de Belg Remco Evenepoel. Valter heeft in het algemeen klassement een voorsprong van 11 seconden op Evenepoel. De Colombiaan Egan Bernal is op 16 seconden van Valter de nummer 3. Koen Bouwman van Jumbo-Visma is op de 32e plaats, met bijna 11 minuten achterstand op Valter, de beste Nederlander.

De Australische sprinter Caleb Ewan, die deze Giro al twee ritten op zijn naam schreef, stapte zaterdag af.

Zondag legt het peloton een 158 kilometer lange etappe af tussen Castel di Sangro en Campo Felice. De zware bergrit door de Apennijnen telt 3400 hoogtemeters. Op de slotklim naar de eerste col van eerste categorie in deze Giro moeten de renners anderhalve kilometer afleggen over onverharde wegen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo