Sport/Voetbal
1591319865
Voetbal

Alkmaarders spelen met 0-0 gelijk tegen Marioepol

AZ laat kansen liggen in Oekraïne

Oussama Idrissi baalt van een gemiste kans.

Oussama Idrissi baalt van een gemiste kans.

AZ moet volgende week nog flink aan de bak. In het eerste duel in de voorronde van de Europa League, in de uitwedstrijd met het zeer povere Oekraïnse FC Marioepol, wist het ondanks een overwicht niet te scoren: 0-0. Zonder uitdoelpunt(en) in de tas zullen de spelers van trainer Arne Slot tijdens de return in eigen huis de aanval moeten zoeken en ondertussen de boel achterin potdicht zien te houden.

Oussama Idrissi baalt van een gemiste kans.

Oussama Idrissi baalt van een gemiste kans.

In Odessa - waar de wedstrijd werd afgewerkt, aangezien voor Marioepol een negatief reisadvies geldt - voerde Slot in zijn basisopstelling één wijziging door ten opzichte van afgelopen weekeinde, toen Fortuna Sittard met 4-0 opzij werd geschoven. De Noorse rechtsback Jonas Svensson was weer fit en keerde terug in de basis. Hij nam de positie van de trefzekere Japanner Yukinari Sugawara over. Aanwinst Jordy Clasie begon opnieuw op de bank.

Marioepol, vorig seizoen zesde in de Oekraïnse Eredivisie, had in de eerste helft vrijwel niets in te brengen tegen AZ. De Alkmaarders slaagden er alleen zelf ook niet in om iets klaar te spelen en dus gingen beide ploegen na 45 teleurstellende minuten met een 0-0 stand rusten.

In de tweede helft zette AZ aan en kreeg het meerdere grote kansen. Myron Boadu, tegen Fortuna nog uitblinker met een goal en een assist, had het vizer echter niet op scherp staan. In de 62e minuut had de spits dat wel en leek hij de 1-0 voor zijn rekening te nemen, maar voordat hij de bal al vallend binnen werkte, maakte hij hands en keurde de scheidsrechter de treffer af.

Even later werden nog twee gevaarlijke schoten van Thomas Ouwejan en Calvin Stengs gered door Marioepol-doelman Rustam Khudzhamov. In totaal kwam AZ tot twintig schoten, waarvan zeven op doel, maar toch eindigde het duel zonder goals.